Trainerskerkhof Sparta komt eindelijk tot rust

Reacties

Met de tweejarige contractverlenging van trainer Alex Pastoor lijkt Sparta Rotterdam eindelijk weer in rustiger vaarwater te komen. De afgelopen vijf jaar zag de huidige lijstaanvoerder van de Jupiler League in de jacht op promotie liefst zeven hoofdtrainers vertrekken, maar met het aanblijven van Pastoor is Sparta hard op weg afscheid te nemen van zijn reputatie als trainerskerkhof.

Trainerskerkhof Sparta komt eindelijk tot rust

Sinds Sparta in 2010 ondanks verwoede pogingen van Aad de Mos degradeerde, losten de trainers elkaar in rap tempo af. Jan Everse is in 2010/11 de eerste die de Kasteelclub naar promotie moet leiden, maar de nu 61-jarige ras-Rotterdammer stopt er in februari 2011 zelf mee. 'Het is mij niet gelukt om deze groep tot een eenheid te smeden, waardoor de resultaten ver achter bleven bij de verwachtingen', zegt Everse, die in zijn kielzog technisch manager Rob Baan meeneemt.

De trainer die eerder dit jaar FC Dordrecht niet kon behoeden voor degradatie, is niet de enige die de hoge verwachtingen niet kan waarmaken. Jos van Eck, de tijdelijke opvolger van Everse, krijgt nauwelijks anderhalve maand later te horen dat Sparta niet met hem verder wil, omdat de voormalige assistent van Everse eveneens niet voor de gehoopte opleving zorgt. De club die in 2009 nog de nummer dertien van de Eredivisie was, eindigt uiteindelijk als negende.

Michel Vonk (links) houdt het voor Spartaanse begrippen lang vol, maar moet na één jaar en negen maanden uiteindelijk toch vertrekken van Wiljan Vloet.
Michel Vonk (links) houdt het voor Spartaanse begrippen lang vol, maar moet na één jaar en negen maanden uiteindelijk toch vertrekken van Wiljan Vloet.

Het eerste, onrustige, seizoen van Sparta sinds de degradatie lijkt aanvankelijk slechts een incident. Michel Vonk leidt de zesvoudig kampioen van Nederland in 2011/12 naar de tweede plaats, maar in de play-offs blijkt Eredivisionist Willem II over twee duels te sterk. Een seizoen later stevent Vonk op directe promotie af, maar als Sparta de koppositie door drie nederlagen op rij voor de vierde plaats inruilt, moet ook Vonk begin april zijn spullen pakken.

'We zijn op een punt aangekomen dat we niet de verwachting hebben dat de prestatiecurve op een positieve wijze kan worden beïnvloed', licht technisch én algemeen directeur Wiljan Vloet dat besluit toe. 'Ik heb een goed budget gekregen om spelers te halen en toch zijn we opeens vier plaatsen gedaald op de ranglijst. Wij moeten kampioen worden, ik heb de selectie samengesteld. Hoe kan het dan dat je geen tien punten los staat, maar verliest van FC Emmen?'

Hoge hoed
Kort na die gevoelige nederlaag, op de dag van het 125-jarig bestaan, toveren de kasteelheren een konijn uit de hoge hoed. Henk ten Cate keert terug in het trainersvak om Sparta op pro deo-basis alsnog naar promotie te leiden. Ook de Amsterdamse verlosser krijgt het niet voor elkaar. Mark-Jan Fledderus behoudt Roda JC Kerkrade in de finale van de play-offs met twee rake vrije trappen voor de Eredivisie, terwijl Sparta door een goal van Mario Bilate tot de 73ste minuut nog leidt.

Mark-Jan Fledderus schreeuwt het uit nadat hij met een rake vrije trap in de negentigste minuut Sparta uit de Eredivisie heeft gehouden.
Mark-Jan Fledderus schreeuwt het uit nadat hij met een rake vrije trap in de negentigste minuut Sparta uit de Eredivisie heeft gehouden.

Die klap komt hard aan op Spangen. Onder Adrie Bogers doet Sparta in de eerste maanden na die teleurstelling nog mee om de bovenste plaatsen in de Jupiler League, maar in december besluit Vloet vervolgens dat ook de Brabander ondanks een verdienstelijke tweede plaats moet vertrekken. Bogers heeft van Sparta geen elftal kunnen maken dat 'met passie kan domineren over een tegenstander', zoals de opdracht luidt die hij had meegekregen.

Met het vertrek van Bogers verdwijnen ook de resultaten uit Het Kasteel. Zijn opvolger Gert Kruys wint na zijn aanstelling in januari slechts een van de zestien wedstrijden in de reguliere competitie. Die prestaties kosten in maart Vloet al de kop. Ondanks de zestiende plaats ligt door een periodetitel opnieuw een ticket voor de play-offs klaar. Daarin presteert Sparta opeens weer wel – het velt het vonnis over Eredivisionist NEC, maar FC Dordrecht is uiteindelijk de club die promoveert.

Kruys mag desondanks blijven zitten, maar houdt het uiteindelijk ook nog geen jaar vol. Eind november 2014 zegt commissaris Leo Beenhakker hem de wacht aan. Een maand later moet het trainersduo John de Wolf/Peter van den Berg het veld ruimen voor Pastoor. Met hem aan het roer plaatst Sparta zich voor het eerst sinds 2010/11 niet voor de play-offs, maar met de huidige koppositie in de Jupiler League is dromen van de Eredivisie nu toch weer geoorloofd op Het Kasteel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.