Trainer Blind wordt omgeven door twijfels en vraagtekens

Reacties

Het nieuws dat Danny Blind de nieuwe bondscoach is, kwam niet meer als een verrassing. Hij volgt de maandag opgestapte Guus Hiddink op. Maar wat weten we eigenlijk van Danny Blind als hoofdtrainer op het hoogste niveau? Het antwoord is kort: niet zo heel veel.

Trainer Blind wordt omgeven door twijfels en vraagtekens

Zijn carrière als hoofdtrainer is tot op dit moment namelijk beperkt gebleven tot iets meer dan één seizoen. Direct na zijn succesvolle loopbaan als speler bij Sparta Rotterdam, Ajax en het Nederlands elftal gaat Blind in Amsterdam aan de slag als directeur spelersbeleid. Na bijna vijf jaar als trainer van Ajax A1 - twee jaar daarvan fungeert hij ook als hoofd jeugdopleidingen - begint hij in 2005/06 aan zijn eerste en tot voor kort laatste klus als eindverantwoordelijk op het hoogste niveau.

Ronald Koeman wordt in december 2001 aangesteld als opvolger van Co Adriaanse, maar na de landstitels van 2002 en 2004 verloopt het seizoen 2004/05 dramatisch. Koeman stapt in februari 2005 op, een maand later stelt de club Blind per direct aan als zijn opvolger. In zijn eerste wedstrijd krijgt Ajax in Amsterdam een keihard pak slaag van PSV (0-4, de grootste thuisnederlaag ooit), terwijl ook de volgende wedstrijd tegen SC Heerenveen verloren gaat: 2-1. Ajax en Blind herpakken zich echter: de laatste acht competitiewedstrijden worden allemaal gewonnen en de Amsterdammers eindigen het seizoen alsnog als tweede.

Danny Blind (links) en zijn assistenten Ruud Krol en Gerard van der Lem zien lijdzaam toe hoe Ajax in eigen huis wordt vernederd door PSV: 0-4.
Danny Blind (links) en zijn assistenten Ruud Krol en Gerard van der Lem zien lijdzaam toe hoe Ajax in eigen huis wordt vernederd door PSV: 0-4.

Deelname aan de voorronde van de Champions League is daarmee zeker, maar vijf dagen voor de heenwedstrijd tegen Brøndby IF wint Ajax eerst nog even de Johan Cruijff Schaal. Blind neemt dankzij late goals van Nourdin Boukhari en Ryan Babel wraak op PSV: 2-1. Nadat Ajax in Denemarken met 2-2 gelijkspeelt, wordt de return in Amsterdam tegen Brøndby vervolgens met 3-1 gewonnen. Het tweede succesje voor Blind, het bereiken van de groepsfase van de Champions League, is een feit. In dat toernooi is de achtste finale - Internazionale is over twee duels te sterk - het respectabele eindstation.

In de competitie gaat het echter steeds minder. Ajax verliest in de tweede wedstrijd van het seizoen in eigen huis van Feyenoord: 1-2. Ook tegen AZ, ADO Den Haag, Heracles Almelo, PSV, SC Heerenveen, NEC en FC Utrecht worden al vroeg punten verspeeld, waardoor Ajax na dertien wedstrijden slechts achtste staat. Het gaat de winterstop na achttien duels uiteindelijk in als nummer vier, maar heeft een straatlengte achterstand op PSV, Feyenoord en AZ. Het spel wat Blind zijn ploeg op de mat laat leggen is daarbij ver onder de maat.

Proeftuin
Het rommelt bovendien in de Arena. Steven Pienaar haalt in Voetbal International uit naar Blind, die volgens de Zuid-Afrikaan zijn beloften niet nakomt. De trainer is daarover vervolgens weer ontstemd en roept Pienaar op het matje. Het door Ajax én Blind heilig verklaarde 4-3-3 wordt bovendien overboord gegooid voor een experiment met 4-4-2, maar na een paar weken wordt dat weer teruggedraaid. Mede daardoor prijkt er in januari 2006 een grote foto van de trainer op de cover van VI en wordt Ajax daarbij 'de proeftuin van Danny Blind' genoemd.

Het gerommel met het systeem is vooral te wijten aan de spitsen die Ajax heeft. In de zomer is de Zweed Markus Rosenberg naar naar de Arena gehaald. Hij is echter meer een 4-4-2-spits, terwijl Angelos Charisteas het matige alternatief is. In de winterstop haalt Ajax daarom Klaas-Jan Huntelaar, en dat blijkt een schot in de roos. De spits maakt in zestien competitieduels zestien doelpunten en helpt Ajax met vijf goals - waarvan twee in de finale tegen PSV - in drie bekerwedstrijden aan de KNVB-beker, dan nog Gatorade Cup geheten.

Steun
Huntelaar blijkt een pleister op de wonde. In februari verliest Ajax voor de tweede keer dat seizoen van Feyenoord (3-2), in april ontstaat er wederom onrust. De positie van Blind staat even daarvoor hevig ter discussie. Vijf overwinningen op de wat 'mindere goden' doen de rust even wat terugkeren, maar na vier competitieduels op rij zonder zege is het weer hommeles. Zeker als voorzitter John Jaakke én technisch directeur Martin van Geel weigeren openlijk steun te betuigen aan de trainer.

Meer dan eens staat het gezicht van Blind tijdens het seizoen 2005/06 op onweer. Het blijkt zijn enige volledige seizoen als hoofdtrainer.
Meer dan eens staat het gezicht van Blind tijdens het seizoen 2005/06 op onweer. Het blijkt zijn enige volledige seizoen als hoofdtrainer.

De positie van Blind wordt onhoudbaar. Hij pakt met de beker nog wel zijn tweede prijs van het seizoen en plaatst zich nipt voor de play-offs om CL-voetbal, mede door een uitblinkende Huntelaar. Maar aan het eind van de jaargang twijfelt niemand eraan dat Blind het veld moet ruimen. Sterker nog: de trainer laat al vroeg doorschemeren dat hij verwacht dat zijn nog een jaar doorlopende contract wordt ontbonden. Vlak voor de laatste wedstrijd van het seizoen zegt hij zelfs: 'Het is over, dat weet ik echt zeker. Eigenlijk wist ik zes weken geleden al dat het gebeurd was, maar nu zijn bij mij ook de laatste twijfels weg.'

Een paar dagen later plaatst hij zich in de return van de play-offs tegen FC Groningen tóch voor de derde voorronde van het miljoenenbal, maar het kalf is dan al lang verdronken. De club maakt inderdaad bekend verder te gaan met Henk ten Cate. Onder Blind heeft Ajax in 2005/06 gemiddeld maar 2,02 keer per competitieduel gescoord. Het ontbreken van 'Ajax-voetbal' - lees: aanvallend spelen en initiatief nemen - en het gebrek aan vooruitgang bij zijn spelers worden Blind fataal.

Vertrouwen
De grote vraag is dus: wat voor trainer is Blind nu eigenlijk? Dat ene seizoen belooft weinig goeds voor zijn tijd bij Oranje, hoewel hij wel 'gewoon' twee prijzen pakte en zich plaatste voor de voorronde van de Champions League. Die cijfers verbloemen echter veel. Aan de andere kant is ook dat alweer tien jaar geleden. Na die tijd werkt hij vooral als assistent, maar bij Ajax botert het niet met Martin Jol en als Frank de Boer het overneemt is Dennis Bergkamp al snel de vervanger van Blind.

Louis van Gaal haalt hem in 2012 evenwel zonder twijfelen bij het Nederlands elftal en is meermaals lyrisch over zijn voormalig pupil. Met Blind in de staf verbaast Oranje vriend en vijand op het WK, maar datzelfde Nederlands elftal presteert onder Hiddink - met Blind dus nog altijd als assistent - dramatisch. Het is dus zeer de vraag wat Van Gaal-adept Blind gaat doen. Het zal hoe dan ook anders moeten, wil Oranje het vertrouwen van de fans terugwinnen. En juist dat lukt Blind bij Ajax tien jaar geleden niet. Een geruststelling: de trainer gaat wederom samenwerken met Huntelaar, de man die Blinds debuutseizoen als eindverantwoordelijk nog enigszins wist te redden. (Dolf van Aert en Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.