Trabzonspor geldt als 'De storm van de Zwarte Zee'

PSV-opponent Trabzonspor trof nog nooit een Nederlandse tegenstander in Europees verband. De Turkse vice-kampioen sneuvelde in een Champions League-groep met Inter en CSKA Moskou.

Trabzonspor geldt als 'De storm van de Zwarte Zee'

Trabzonspor staat in Turkije bekend als 'de storm van de Zwarte Zee.' De uit de Champions League afkomstige club moet het vooral hebben van zijn collectieve sterkte en snelle omschakeling over de flanken. Het succes van vorig seizoen, toen Trabzonspor tweede werd achter kampioen Fenerbahçe, zorgde er wel voor dat vier basiskrachten de club verlieten.

Een oude bekende in het elftal van Trabzonspor is voormalig SC Heerenveen-spits Paulo Henrique. De Braziliaan was vorig seizoen actief voor de Belgische club Westerlo en maakte voor vijf miljoen euro de overstap naar Turkije.

De centrale as op het middenveld bestaat uit Gustavo Colman en de afgelopen zomer van Sevilla overgenomen Didier Zokora. Een andere bekende naam in de selectie is Halil Altintop, de tweelingbroer van de bij Real Madrid actieve Hamit Altintop.

Vedette van de ploeg is de pas op zijn 26ste doorgebroken Burak Yilmaz. Bij Besiktas en Fenerbahçe gold hij als talent, maar de spits viel destijds meer op door zijn luiheid en grote mond dan door zijn voetbalkwaliteiten. Er was een huurperiode bij Eskisehirspor voor nodig om de doelgerichte aanvaller wakker te schudden. Vorig seizoen bloeide Yilmaz volledig op bij Trabzonspor én onder Guus Hiddink bij de Turkse nationale ploeg.

Met Senol Günes heeft Trabzonspor een trainer in de gelederen die tot het rijtje clublegendes gerekend mag worden. De voormalige doelman, zelf afkomstig uit Trabzon, werd tijdens de gouden periode van de club, van 1975 tot het laatste kampioenschap in 1984, zes keer kampioen met de Bordo-Mavililer (Bordeaux-blauwen).

Trabzonspor is de grote liefde van Günes. Hij is er intussen bezig aan zijn derde termijn als trainer. Günes was als coach ook verantwoordelijk voor het grootste Turkse voetbalsucces ooit: de 59-jarige oefenmeester leidde Turkije in 2002 naar een onverwachte derde plaats op het WK. (Süleyman Öztürk) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's