Totti, het Romeinse symbool dat het voetbal overstijgt

Reacties

Francesco Totti is nog altijd speler van AS Roma, al overschaduwt de aandacht buiten het veld zijn bijdrages binnen de lijnen. Zondag kan hij in de stadsderby tegen Lazio weer eens een rol van betekenis spelen. VI-redacteur Pim van der Hulst over Totti als symbool, merk en voetballer.

Totti, het Romeinse symbool dat het voetbal overstijgt

Ter ere van het 25-jarige jubileum van Totti bij AS Roma en de derby lanceerde Nike een speciale gouden schoen, gemaakt van leer. De kicksen dragen de naam van Totti en worden door hem gedragen tegen de aartsrivaal. Het is niet het eerste randverschijnsel dat rondom Totti opduikt in zijn rijke voetbalcarrière. Een van de meest recente hoogtepunten uit de verzameling was de selfie die hij twee jaar terug maakte met het Roma-publiek na een goal tegen Lazio.

Een greep uit de rest van de collectie van zaken waarbij Totti buiten de lijnen betrokken was: de talloze muurschilderingen in zijn stad, de testimonial in 2008, de voetbalschool, het ambassadeurschap van UNICEF, de reclames voor Nike, Pepsi en Vodafone, de filmrol, de serierol, het stemacteren voor The Simpsons, de promotie van de Gladiator met Russell Crowe, de autobiografie, de rol in een stripboek, de moppenboekjes, het trainerschap van een elftal Kenianen voor een goed doel, de deelname aan een tennistoernooi, het ambassadeurschap van een pokerbedrijf en de eigen motorsport-ploeg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In 2013 liet Totti zich voorafgaand aan de derby lenen voor een schitterend filmpje.

Wat zegt dat? Dat Totti, net als vele anderen, een symbool is geworden, maar ook een merk. Aangewakkerd door commercie wil men uit alle hoeken van de samenleving pronken met een voetballer die bijna groter dan de club is, een halve heilige in zijn geboortestad. De veertigjarige man die als jongen bij zijn debuut in 1993 op het veld stond met onder anderen de Roemeen Gheorghe Hagi, de Braziliaan Aldair, landgenoot Giuseppe Giannini en Argentijn Claudio Caniggia, nu allen vijftigers.

Sindsdien is de rol van Totti als selectielid door de jaren heen langzaam opgeschoven. Als individuele speler, uitgekleed van zijn status en de aanvoerdersband, is Totti de laatste jaren veroordeeld tot de rol van supersub. Dit seizoen kreeg hij van trainer Luciano Spalletti slechts één basisplaats in de competitie. Daar kwamen nog dertien invalbeurten bovenop.

De clubicoon laat het allemaal begaan. Hoewel een functie in de leiding van de club in het verschiet ligt, staat het kind van de club nog altijd het liefst binnen de lijnen. Als hij zin heeft, plak hij er gewoon weer een seizoen aan vast. 'Ik ga genieten van de komende maanden en dan neem ik pas een besluit', zei Totti in februari.

In zijn rol als luxe-invaller waren er de afgelopen twee seizoenen ook twee momenten waarop Totti het thuispubliek weer als vanouds in beroering bracht. Vorige jaargang tegen Torino kwam hij van de bank en bezorgde Roma de winst met twee goals, in 2015 stond hij een zege voor aartsrivaal Lazio in de weg met twee treffers. Zondag krijgt hij mogelijk een nieuwe kans van Spalletti om het geheugen van de liefhebber op te frissen.

Dan zal hij zijn gouden schoenen aantrekken voor de Derby della Capitale. Het zou zijn laatste kunnen zijn, net als vorig jaar en het jaar daarvoor. Want wie er ook buiten het veld met zijn naam en faam aan de haal gaat, Totti besluit nog altijd zelf wanneer het belangrijkste tijdverdrijf in zijn bestaan eindigt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.