Totti 40: tien magische momenten van De Koning van Rome

Reacties

AS Roma-legende Francesco Totti viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Een portret van een van de beste Italiaanse voetballers aller tijden, aan de hand van tien symbolische momenten.

Totti 40: tien magische momenten van De Koning van Rome

Het begint voordat het begon.

Want de eerste keer dat Totti het veld van Stadio Olimpico betreedt is niet als speler, maar als ballenjongen. In bovenstaande samenvatting van de return van de UEFA Cup-finale tegen Internazionale is hij vanaf 2.05 minuut duidelijk in beeld. Hij is dan veertien jaar oud.

Op 28 maart 1993 begint de legende van de dan pas zestienjarige Francesco Totti officieel, als hij van trainer Vladimir Boskov zeven minuten voor het einde mag invallen op bezoek bij Brescia. De invalbeurt komt tot stand op voorspraak van toenmalig AS Roma-speler Sinisa Mihajlovic, die later in zijn carrière uitgroeit tot Lazio-icoon en gebrouilleerd raakt met Totti.

Anderhalf jaar daarna maakt Totti op zeventienjarige leeftijd zijn eerste doelpunt. Hij redt daarmee in het duel met Foggia een punt voor zijn geliefde Roma, want het duel eindigt in 1-1.

Hét moment waarop Francesco Totti ook in Nederland zijn naam vestigt is op 29 juni 2000, tijdens de halve finale van het EK. Beide partijen scoren in reguliere speeltijd en verlenging niet, dus moeten er strafschoppen genomen worden. In de penaltyserie groeit Totti uit tot het symbool van het Italiaanse raffinement die middag, door Edwin van der Sar te verschalken met een sluw stiftje.

Het hoogtepunt van Totti's clubcarrière is het seizoen 2000/01. Als spelmaker in de ploeg van trainer Fabio Capello gidst hij Roma naar de eerste landstitel sinds 1983. Op bovenstaande foto viert hij zijn doelpunt in de kampioenswedstrijd tegen Parma, die in 3-1 eindigt.

In 2005 maakt Francesco Totti het mooiste doelpunt van zijn carrière. Het gebeurt op bezoek bij Internazionale. Totti verovert de bal op eigen helft, danst langs vliegende tackles van Esteban Cambiasso en Zé Maria en stift de bal vervolgens vanaf dik twintig meter over de verbouwereerde Júlio César.

Op 9 juli 2006 verovert Francesco Totti de grootste prijs die er maar te winnen valt. Met Italië wordt hij wereldkampioen door in de finale na strafschoppen van Frankrijk te winnen.

In het seizoen 2006/07 eindigt Francesco Totti met 26 doelpunten bovenaan de topscorerslijst van de Serie A. Ook wint hij dat seizoen de Europese Gouden Schoen. Zijn mooiste goal van die jaargang is zonder twijfel deze volley uit onmogelijke hoek tegen Sampdoria.

Temperament is ook een onderdeel van Totti. Bij de Romein slaan de stoppen een keer in de zoveel tijd volledig door. Vraag het Christian Poulsen, die tijdens het EK van 2004 een klodder spuug van de aanvaller in zijn gezicht kreeg. Of Mario Balotelli, die tijdens Roma - Inter in 2010 op schandalige wijze werd neergetrapt door Il Bimbo d'Oro.

Francesco Totti gaat de hele wereld over na zijn heldenrol in de derby tegen Lazio op 11 januari 2015. Nadat hij eigenhandig een 2-0 achterstand ombuigt in een 2-2 gelijkspel, vereeuwigt hij zichzelf op historische wijze met zijn Curva Sud.

Om voor eens en altijd duidelijk te maken: de baas in Rome, dat is hij.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.