Tottenham ontsnapt in slotfase aan derbynederlaag

Tottenham Hotspur heeft thuis in de absolute slotfase een nederlaag tegen stadgenoot West Ham United voorkomen: 2-2. Tottenham verliest desondanks dure punten in de strijd om een ticket voor de Champions League.

tSpurs-manager Mauricio Pochettino besloot tegen West Ham vormgever Christian Eriksen rust te geven in aanloop naar de confrontaties met Fiorentina (donderdag) en Chelsea (League Cup-finale, volgende week zondag).

Die keuze pakte slecht uit, want op White Hart Lane namen de bezoekers voor rust de leiding via een kopbal van Cheikhou Kouyaté. Tottenham oogde aanvallend onmachtig en kwam in de eerste helft niet verder dan een schot van Harry Kane tegen de paal. Genoeg reden voor Pochettino om Eriksen na rust in te laten vallen.

Met de voormalig Ajacied binnen de lijnen kreeg Tottenham nog een tegenvaller te verwerken, toen Diafra Sakho (foto boven in duel met Erik Lamela) bij de tweede paal een voorzet van Mark Noble afrondde: 0-2.

Kane
Zoals wel vaker dit seizoen leefde de ploeg van Pochettino echter op in de slotfase. Dat leverde tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer van Danny Rose op. Daar leek het bij te blijven, maar diep in de extra kreeg de thuisploeg via een penalty de kans om gelijk te maken. De inzet van Kane werd in eerste instantie gekeerd door Adrián, maar de rebound was alsnog raak: 2-2. Het was alweer zijn veertiende competitiegoal.

Tottenham pakte door doelpunten in de laatste vijf minuten van een wedstrijd dit seizoen al dertien punten (!) in de Premier League, zeven punten meer dan ieder ander elftal in de competitie.

Door het gelijkspel dreigt Spurs de vierde positie - en daarmee een ticket voor de Champions League - uit het zicht te verliezen. Tottenham staat zesde en de achterstand op de vierde plaats kan vier punten worden als Southampton later vandaag (17.15 uur) wint van Liverpool. West Ham blijft achtste.