Tottenham Hotspur zet Liverpool op Anfield te kijk

Rafael van der Vaart stond aan de basis van de cruciale zege van Tottenham Hotspur op Liverpool. Voor West Ham United viel het doek.

Liverpool-Tottenham Hotspur 0-2Tottenham Hotspur boekte een belangrijke overwinning op Liverpool. De ploeg van manager Harry Redknapp nam door het succes op Anfield de vijfde plaats over en daardoor lonkt een ticket voor de Europa League.

Rafael van der Vaart speelde een belangrijke rol in het knappe resultaat. Met een schitterende treffer opende de Oranje-international in negende minuut de score. Hij controleerde de bal na een afgeslagen corner met de borst en liet de actie volgen door een fraaie volley.

Het doelpunt bleek de voorbode van de eerste nederlaag van Liverpool op eigen veld sinds het aantreden van Kenny Dalglish als opvolger van de ontslagen Roy Hodgson. Drie minuten na het uitvallen van de geblesseerde Van der Vaart gaf Tottenham in de 56ste minuut de genadeklap.

Uit een omstreden strafschop – de vraag was of de overtreding van John Flanagan op Steven Pienaar in het zestienmetergebied was – verdubbelde Luka Modric de marge. Liverpool was niet bij machte iets terug te doen zodat the Spurs voor het eerst sinds 1993 weer met de punten terugkeerde van Anfield.

Arsenal-Aston Villa 1-2Voor Aston Villa was de verrassende zege in het Emirates Stadium genoeg voor nog een jaar in de Premier League. Voor Arsenal was de thuisnederlaag extra pijnlijk doordat de directe kwalificatie voor de Champions League in gevaar is gekomen. Manchester City kan dinsdag bij een zege op Stoke City de vierde plaats overnemen.

Aston Villa dankte de overwinning aan Darren Bent, die met twee doelpunten het eerste kwartier een speciaal karakter gaf. Arsenal vocht zich terug in de wedstrijd, maar kwam niet verder dan de aansluitingstreffer van Robin van Persie in de slotfase.

Chelsea-Newcastle United 2-2Chelsea, al zeker van een plaats bij de eerste drie, glipte in blessuretijd twee punten door de vingers. Alex leefde in de veronderstelling dat zijn rake kopbal zeven minuten voor het einde de thuisploeg de zege zou opleveren. Maar door toedoen van Steven Taylor in de laatste seconden van de wedstrijd viel de eer van matchwinner de Braziliaanse oud-PSV'er niet ten deel.

Wigan Athletic-West Ham United 3-2West Ham United was alleen gebaat met een overwinning. De hekkensluiter in de Premier League was na 26 minuten en twee treffers van Demba Ba goed op weg. Maar Wigan Athletic toonde na rust veerkracht. Charles N'Zogbia en Comon Sammon poetsen de achterstand weg, waarna de Franse middenvelder diep in blessuretijd de wedstrijd besliste.

Door de nederlaag moet West Ham United volgend seizoen verder in de Championship. Wigan staat nog steeds voorlaatste, maar kan op de laatste speeldag degradatie ontlopen. Birmingham City en Blackpool hebben net als The Latics 39 punten, terwijl Blackburn Rovers en Wolverhampton Wanderers een punt meer hebben. Foto: VI Images