Tottenham hoopt tegen Manchester United op ommekeer

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de dertiende speelronde is dat het duel tussen Tottenham Hotspur en Manchester United van zondagmiddag (13.00 uur).

Tottenham hoopt tegen Manchester United op ommekeer

Tottenham Hotspur

Klassering: 9de plaats (twintig punten uit twaalf duels)
Vorm: W-W-G-V-V

Van een hosannastemming is op White Hart Lane geen sprake meer. Na vier zeges in de eerste vijf competitieduels zijn de prestaties van Tottenham Hotspur minder geworden. Een gebrek aan doelpunten breekt de Noord-Londense formatie ernstig op. Manager André Villas-Boas is de voorbije twaalf speelronden halsstarrig blijven vasthouden aan zijn tactische formule, maar dat er pas negen keer is gescoord mag toch als alarmerend worden beschouwd.

Intern is de druk op Villas-Boas dan ook opgevoerd. Zijn ploeg zal de komende weken verbetering moeten tonen, te beginnen met de lunchwedstrijd tegen Manchester United. Als kroonprins van het Portugese trainersgilde staat zijn reputatie opnieuw op het spel. Nadat hij twee jaar geleden door de Chelsea-veteranen werd afgezet, is Villas-Boas er alles aan gelegen zijn tweede Engelse trainersklus wél te laten slagen.

Uitgelicht
Aan de middelen en het talent in de spelersgroep kan het niet ontbreken. Het vertrek van sterspeler Gareth Bale werd ruimschoots gecompenseerd. Voor tientallen miljoen euro’s werden onder anderen Christian Eriksen, Roberto Soldado, Erik Lamela, Vlad Chiriches, Paulinho en Nacer Chadli naar de club gehaald. Het probleem is alleen dat zij samen de weg naar het doel niet weten te vinden. Veelzeggend was dat Soldado tegen Manchester City (6-0 nederlaag) niet of nauwelijks in de buurt is geweest van het vijandelijke strafschopgebied. De Spanjaard heeft evenwel bijna al zijn doelpunten in zijn carrière gemaakt vanuit de zestienmeter. Ergens gaat er bij The Spurs dus iets mis.

Manchester United

Klassering: 6de plaats (21 punten uit twaalf duels)
Vorm: G-W-W-W-G

Op Old Trafford is een omgekeerde tendens zichtbaar. Na een aarzelend begin lijkt het erop dat manager David Moyes zijn team steeds beter aan de praat krijgt. Na de 1-0 zege op Arsenal medio november bevestigde Manchester United de groeidende vormcurve door in Duitsland weinig heel te laten van Bayer Leverkusen. De 0-5 zege in de Champions League vormde het voorlopige hoogtepunt in een moeizaam begonnen tijdperk.

Uitgelicht
De schaduw van Sir Alex Ferguson hangt logischerwijs nog altijd boven de club. De Schot, tegenwoordig als ambassadeur en directielid verbonden aan The Mancunians, kijkt mee over de schouders van Moyes. Ook in Leverkusen zat hij op de eerste rij om de ontwikkeling van zijn levenswerk gade te slaan.

In het avondlicht van de BayArena zag hij wel Wayne Rooney uitblinken. De eind vorig seizoen door Ferguson genegeerde aanvaller heeft zich onder Moyes op geweldige wijze teruggevochten en behoort wekelijks tot de best presterende spelers. Vooral de samenwerking met Robin van Persie, hoewel in Leverkusen en tegen Tottenham vanwege een blessure niet aanwezig, heeft dit seizoen een nieuwe dimensie gekregen en maakt nieuwsgierig naar meer.

Onderlinge historie

Tottenham Hotspur won afgelopen seizoen voor het eerst sinds 19 mei 2001 weer eens van Manchester United. Op Old Trafford werd het 2-3 en namens The Spurs waren Gareth Bale, Clint Dempsey en Jan Vertonghen de doelpuntenmakers. Alleen die laatste staat tegenwoordig nog steeds onder contract bij de Noord-Londense club.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16/01/2011 Tottenham Hotspur - Manchester United 0-0 Premier League
22/08/2011 Manchester United - Tottenham Hotspur 3-0 Premier League
04/03/2012 Tottenham Hotspur - Manchester United 1-3 Premier League
29/09/2012 Manchester United - Tottenham Hotspur 2-3 Premier League
20/01/2013 Tottenham Hotspur - Manchester United 1-1 Premier League

Bekijk hier al onze video's