Totaaloverzicht Nederlanders in de Europa League

In de derde voorronde van de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht.

Anorthosis Famagusta-Rabotnicki Skopje 0-2De thuisploeg, waar Jeffrey Leiwakabessy en Civard Sprockel in de basis stonden en Jurgen Colin op de bank zat, was een maatje te klein voor Rabotnicki Skopje, een subtopper uit Macedonië. Het wordt nog een heidens karwei om de volgende ronde in de Europa League te halen, met een naderende uitwedstrijd in het verschiet.

Red Bull Salzburg-FK Senica 1-0De ploeg van trainer Ricardo Moniz boekte op eigen veld een kleine, maar verdiende overwinning. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd een kwartier voor tijd gemaakt door de van NAC overgekomen Leonardo. De Braziliaan ontdeed zich van zijn tegenstander en schoot beheerst binnen. Bij Red Bull ontbrak de geblesseerde David Mendes Da Silva. Wel waren er basisplaatsen voor voormalig Ajacied Rasmus Lindrgen en voormalig AZ-speler Simon Cziommer.

Olimpija Ljubljana-Austria Wien 1-1Austria Wien verschafte zichzelf met een 1-1 gelijkspel op bezoek in Slovenië een goede uitgangspositie voor het halen van de volgende ronde. Nacer Barazite speelde de gehele wedstrijd, maar kon zijn stempel niet drukken.

NK Split-Fulham 0-0Martin Jol en zijn mannen zullen volgende week nog flink aan de bak moeten om de volgende ronde te bereiken. Op bezoek in Kroatië kwamen The Cottagers in een moeizame wedstrijd niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Hapoel Tel Aviv-FC Vaduz 4-0Voor FC Vaduz lijkt het Europese seizoen er alweer op te zitten. De ploeg van de Nederlandse oefenmeester Eric Orie heeft een wonder nodig om nog door te geraken na een kansloze 4-0 nederlaag. In de vorige ronde baarden Orie en zijn ploeg nog opzien door in een tweeluik af te rekenen met Vojvodina Novi Sad. Daar lijkt het bij te blijven voor de club uit het dwergstaatje Liechtenstein.

Levski Sofia-Spartak Trnava 2-1Bij Levski Sofia was Sjoerd Ars de grote man. De spits, overgekomen van FC Zwolle, was verantwoordelijk voor het winnende doelpunt. Ars kwam na een kwartier in de tweede helft binnen de lijnen en kon aanvankelijk geen potten breken. Zijn ploeg kwam zelfs tien minuten voor tijd op achterstand door een benutte strafschop van Ladislav Tomaček.

Echter, de thuisploeg trok de stand via Vladimir Gadzhev een minuut voor tijd gelijk. Diep in blessuretijd ontpopte Ars zich tot goudhaantje met de winnende treffer: 2-1. Bij Levski Sofia stonden overigens Serginho Greene en Dustley Mulder in de basis.

Club Brugge-FK Qarabag 4-1De thuisploeg, met Adrie Koster aan het roer, boekte in een aantrekkelijk duel een verdiende overwinning. Naast een basisplaats voor Ryan Donk kwamen er nog meer 'Nederlanders' in actie bij de Bruggenaren. Zo gaven Fredrik Stenman (voormalig FC Groningen), Niki Zimling (voormalig NEC) en Björn Vleminckx (voormalig NEC) acte de présence.

Laatstgenoemde opende al na negen minuten spelen de score door zich knap vrij te draaien en beheerst binnen te schieten. Club was vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar beet zich lange tijd stuk op de stugge verdediging van Qarabag.

Uiteindelijk boekten koster en de zijnen nog een comfortabele 4-1 overwinning. De derde Brugse treffer kwam op naam van Ryan Donk. De Nederlander kopte een afgemeten voorzet van Vleminckx keurig binnen.

AEK Larnaca-Mlada Boleslav 3-0Onder toeziend oog van technisch directeur Jordi Cruijff had Larnaca, getraind door de Nederlander Ton Caanen, het lange tijd lastig met de Tsjechische tegenstander. Pas in de tweede helft kon het verschil gemaakt worden. Op het uur benutte Gregoor van Dijk een strafschop: 1-0.

Een kwartier later tilde de van FC Groningen overgekomen technicus Gonzalo García de score naar 2-0. Diep in de blessuretijd werkte Tim de Cler (overgekomen van Feyenoord, red.) een hoekschop van Van Dijk binnen: 3-0. Dat was tevens de eindstand, waardoor de Nederlandse enclave op Cyprus een goede kans heeft zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Bij Larnaca waren overigens basisplaatsen weggelegd voor de Nederlanders Kevin Hofland, Tim de Cler, Gregroor van Dijk en Edwin Linssen.

Slask Wroclaw-Lokomotiv Sofia 0-0De op het oog weinig aansprekende wedstrijd tussen Slask Wroclaw en Lokomotiv Sofia eindigde zonder doelpunten. Johan Voskamp, de van Sparta Rotterdam overgekomen spits van Slask, kwam kort na rust in het veld voor Cristián Díaz, maar kon aan de brilstand niets veranderen. Foto: VI Images