Torino zet Milan de voet dwars in jacht op Champions League-ticket

Torino heeft AC Milan zondag een doffe dreun uitgedeeld in de Serie A. De tweede club van Turijn trok de wedstrijd na rust naar zich toe en komt op gelijke hoogte met de Rossoneri in de jacht op een plaats in de groepsfase van de Champions League.

Torino
Torino
2 - 0
AC Milan
AC Milan

Torino won geen van zijn laatste 22 ontmoetingen met Milan op het hoogste niveau, maar is de laatste twee maanden bezig aan een uitmuntende reeks. Het won vijf van zijn negen competitiewedstrijden en stoomde daarmee al op naar plaats acht.

Winst op Milan zou betekenen dat beide teams pal naast elkaar zouden komen te staan en zo geschiedde ook. Voor rust trok Torino vol ten aanval en had Milan meerdere overtredingen nodig om de tegenstander van zich af te houden, met geel voor Andrea Conti, Suso en Lucas Paquetá tot gevolg.

De beste mogelijkheden waren dan wel weer voor de bezoekers. Suso dwong Salvatore Sirigu tot een redding en later hield de doelman ook Hakan Calhanoglu af van scoren. Torino kwam niet verder dan een schot naast van Cristian Ansaldi en een omhaal van Andrea Belotti die eindigde in het gezicht van Alessio Romagnoli.

Strafschop brengt uitkomst
Na rust duurde het nog tien minuten voor Torino de wedstrijd openbrak. Franck Kessié duwde Armando Izzo onhandig in de rug, waarna scheidsrechter Marco Guida de bal op de stip legde. Belotti ontfermde zich over de buitenkans, schoot die koel binnen en tekende zo voor zijn dertiende doelpunt van het seizoen (1-0).

Na Belotti's treffer moest Milan meer risico's nemen. Fabio Borini en Krzysztof Piatek (die in de basiself voorrang moest verlenen aan Patrick Crutone) kwamen erbij om een gelijkmaker te forceren, maar verder dan een poging van Tiemoué Bakayoko op de lat kwam de ploeg niet.

Torino loerde op een mogelijkheid om de score verder uit te bouwen. Twintig minuten voor tijd kwam die kans er en meteen was het raak: een voorzet kwam via Ansaldi's lichaam precies voor de voeten van Alex Berenguer, die uithaalde en de verre hoek vond. Bijna volgde ook direct de 3-0, maar Belotti kopte net naast.

AC Milan won slechts één van zijn laatste zeven competitiewedstrijden.

Milan-trainer Gennaro Gattuso zag lijdzaam toe hoe de tijd wegtikte en Milan er niet in slaagde een ommekeer te bewerkstelligen. Tot overmaat van ramp pakte Romagnoli tien minuten voor tijd ook nog zijn tweede geel, waarmee hij Milan met tien man achter liet.

Torino nestelt zich door de zege op de ranglijst naast Milan en Atalanta Bergamo, waarbij de club van Marten de Roon en Hans Hateboer nog wel een wedstrijd tegoed heeft. Torino stevent af op de beste eindklassering sinds jaren. De hoogste finish in de Serie A sinds de eeuwwisseling was een zevende plaats in het seizoen 2013/14.

Milan moet alle zeilen bijzetten om nog uitzicht te houden op de groepsfase van de Champions League. Op dit moment is de achterstand op zo'n positie slechts twee punten, maar de recente reeks van de club in de competitie (één zege in zeven duels) biedt weinig hoop. De nummers één tot en met vier plaatsen gaan rechtstreeks de Champions League in.