Topscorer Mertens gidst PSV na rust langs Excelsior

PSV heeft zondag in eigen huis Excelsior met ruime cijfers verslagen: 6-1. De Eindhovenaren hadden voor de onderbreking nog moeite met De Kralingers, maar liepen in de tweede helft onder aanvoering van uitblinker Dries Mertens uit naar een grote zege.

Topscorer Mertens gidst PSV na rust langs Excelsior

De thuisploeg had een half uur nodig om de ban te breken en kreeg daarbij hulp van Excelsior-doelman Wesley de Ruiter. De sluitpost schatte een vrije trap van Dries Mertens volledig verkeerd in en zag de bal tot zijn eigen ontzetting in de verre kruising ploffen. Voor de Belgische aanvaller van PSV was het de vierde wedstrijd op rij waarin hij scoorde. Daarmee is Mertens nog maar een duel verwijderd van het clubrecord van vijf trefzekere optredens op rij vanaf de start van het seizoen.

Geheel tegen de verwachting in kwam Excelsior nog in de eerste helft langszij. Na een vrije trap slingerde Leen van Steensel de bal hard voor het doel, waar Mitchell te Vrede de bal voor het intikken had: 1-1.

Dat PSV niet ging rusten met een voorsprong was met name te danken aan Georginio Wijnaldum. Hij liet twee fraaie mogelijkheden liggen in het eerste bedrijf.

Direct na de onderbreking zette Ola Toivonen PSV wél op voorsprong. Hij kopte een vrije bal van Kevin Strootman tegen de touwen. Kort na die treffer vergrootte Mertens zijn feestje. De Belg pikte een afvallende bal op en schoot simpel binnen.

Wat volgde was een stortvloed aan kansen voor de Eindhovenaren. Excelsior kwam er met slechts een 6-1 nederlaag nog genadig vanaf. Opnieuw Mertens was de maker van de 4-1. De dit seizoen uitstekend presterende aanvaller mocht ongehinderd opstomen richting het doel van De Ruiter en schoof kinderlijk eenvoudig binnen: 4-1.

Ook bij het slotakkoord vertolkte Mertens een hoofdrol. Na een fraaie combinatie met Strootman bood de Belg Toivonen een niet te missen kans: 6-1. Even daarvoor had Jeremain Lens op aangeven van Zakaria Labyad voor 5-1 gezorgd.

Door de ruime overwinning nadert PSV koploper FC Twente tot op drie punten. De achterstand op Ajax is een puntje. Excelsior beschikt ook na zondag over nog maar één punt. Mertens is bij de Brabanders de grote blikvanger: hij is na de vierde speelronde topscorer van de Eredivisie met zes doelpunten. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's