Topscorer Martínez wapen van FC Porto tegen Málaga

FC Porto begint dinsdagavond als favoriet aan de achtste finales van de Champions League tegen Málaga, zeker omdat de Portugezen met Jackson Martínez een nieuwe topschutter in de gelederen hebben. Trainer Vítor Pereira is er echter niet gerust op.

Topscorer Martínez wapen van FC Porto tegen Málaga

'Als we deze wedstrijd zouden spelen op basis van het verleden, zou Porto een overwinning zijn gegarandeerd vanwege onze ervaring. Maar alleen het heden telt. En dat vertelt me dat Málaga vierde staat in Spanje en in de groepsfase AC Milan heeft verslagen. Ze hebben hun kwaliteit al bewezen.'

Málaga beschikt met Isco, Joaquín, Roque Santa Cruz en Javier Saviola over behendige aanvalskrachten. Pereira vindt de veelzijdige manier van voetballen echter de grootste kracht van de ploeg van trainer Manuel Pellegrini. 'Ik bewonder Málaga als geheel. Ze durven het initiatief te nemen in wedstrijden, maar ze zijn ook gevaarlijk in de omschakeling.' Waar Málaga een echte topschutter ontbeert, heeft Pereira geheel in de traditie van de Portugese topclub de beschikking over een echte goalgetter. Jackson Martínez moet sinds afgelopen zomer de vertrokken vedetten Falcao en Hulk (op foto boven met links Rolando) doen vergeten en slaagt daar wonderwel in. Met twintig goals in negentien competitiewedstrijden treedt Martínez nu al in de voetsporen van Hulk en Falcao en ook andere topspitsen als Mário Jardel en Lisandro López.

Als Martínez zijn huidige moyenne handhaaft is zelfs een dertigtal treffers haalbaar. Daarmee zou de 26-jarige Colombiaan zijn recente voorgangers ruimschoots aftroeven. Lisandro kende in 2007/08 zijn productiefste seizoen met 24 competitiegoals, terwijl Falcao in 2009/10 goed was voor 25 treffers in de Portugese Superliga. Hulk maakte een jaar later 23 goals. Mocht Martínez de grens van dertig doelpunten inderdaad slechten, dan is hij in Portugal de eerste speler die daar in slaagt sinds Mário Jardel (foto boven met Oliver Kahn). In 2001/02 kwam de destijds 29-jarige Braziliaan tot het legendarische aantal van 42 competitiegoals in dienst van Sporting Lissabon, dat hem na een kort dienstverband bij Galatasaray had weten te verleiden tot een terugkeer in Portugal.

Aan het eind van de twintigste eeuw had Jardel immers ook al met scherp geschoten voor Porto, dat hem in 1996 overnam van Gremio. Met die club stond hij een jaar eerder nog tegenover Ajax in de finale om de wereldbeker voor clubs. Bij Porto zou hij in vier achtereenvolgende seizoenen tot 30, 26, 36 en 38 competitietreffers komen.

Hoewel Martínez bij Porto de nieuwste naam in het illuster rijtje doelpuntenmachines is, wenst hij niet te vergeleken worden met een van. Dus ook niet met zijn landgenoot en goede vriend Falcao. 'Ik hou niet van vergelijkingen. Iedereen heeft zijn eigen speelstijl. Falcao heeft hier geschiedenis geschreven, en daar ben ik nog maar net mee begonnen.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen