Topscorer Janssen gidst AZ naar zege op PEC Zwolle

AZ heeft in eigen huis voor het eerst in vier duels weer eens gewonnen: 5-1. Vincent Janssen nam de Alkmaarders met liefst vier goals en een assist bij de hand en koerst daarmee af op de topscorerstitel. Bij Zwolle maakte spits Lars Veldwijk het duel de laatste 25 minuten af als keeper omdat Mickey van der Hart met rood naar de kant werd gestuurd toen coach Ron Jans al drie keer gewisseld had.

De thuisploeg was de voorbije weken een beetje de draad kwijt, maar daar was in de eerste helft niets van te merken. PEC speelde een dramatisch eerste bedrijf en legde de rode loper uit voor de formatie van trainer John van den Brom. Bij twee kansen van Janssen had Bart Schenkeveld nog een reddende actie in huis. Omdat diezelfde Schenkeveld voor een overtreding op Dabney dos Santos een penalty tegen kreeg, mocht Janssen vanaf elf meter alsnog zijn eerste goal van de avond maken.

Vijf minuten later was het opnieuw raak. Van der Hart moest op ongelukkige wijze een rebound toestaan. Dat buitenkansje was wel besteed aan Janssen: 2-0. Even leek Janssen op slag van rust voor zijn hattrick te tekenen, maar dat bleef PEC toen nog bespaard.

In de rust haalde Jans Thomas Lam naar de kant ten faveure van Sheraldo Becker. Dat was al de tweede wissel omdat de geblesseerde Schenkeveld al na 25 minuten plaats had gemaakt voor Kingsley Ehizibue. Door weer met drie spitsen te gaan spelen, toonde PEC toch nog wat van de avond te willen maken. Maar bij een korte opleving zou het blijven.

Het was namelijk invaller Ehizibue die met een kopbal de aansluiting verzorgde. Hij werd daarbij bediend door Ouasim Bouy. Lang genieten van de teruggekeerde spanning kon PEC niet. Met een fraai hakje bezorgde Janssen de bal bij Dos Santos, die de bal op wonderschone wijze in de verre kruising schoot. Van der Hart leek verrast en had geen antwoord.

Lars Veldwijk was het laatste half uur de doelman van PEC. De spits kon meteen aan de bak: zijn eerste klus was het stoppen van de penalty van Vincent Janssen.

Veldwijk
De PEC-doelman groeide uiteindelijk helemaal uit tot schlemiel van de wedstrijd door de doorgebroken Alireza Jahanbakhsh neer te halen. Arbiter Jeroen Manschot bestrafte dat met een rode kaart én een penalty. Omdat Jans even daarvoor Wouter Marinus had vervangen door Soufian El Hassnaoui, moest Veldwijk onder de lat plaatsnemen. En dat allemaal in de week dat het afschaffen van de zogeheten triple punishment (penalty, rode kaart én schorsing) met ingang van volgend seizoen werd aangekondigd. Veldwijk zat bij de strafschop van Janssen in de goede hoek, maar kon het 24ste Eredivisie-doelpunt van Janssen niet voorkomen. Goals voorkomen deed de gelegenheidskeeper daarna wel diverse keren met knappe reddingen. Janssen maakte in de slotfase zijn feestje toch nog compleet door Veldwijk al glijdend te passeren.

Daardoor werd het 5-1 en is AZ in ieder geval voor even vierde. FC Utrecht heeft een punt minder en mag zondag op bezoek bij Ajax. Vooral Janssen zal blij van het veld afgestapt zijn. De eerste speler die namens AZ minimaal 25 keer scoorde sinds Kees Kist in het seizoen 1981/82 (toen 29) heeft nu op de topscorerslijst immers vier goals voorsprong op PSV'er Luuk de Jong (*). PEC blijft door de afgetekende nederlaag achtste, maar kan zondag een plaatsje zakken als NEC wint van hekkensluiter SC Cambuur.

* = kort na het laatste fluitsignaal bij AZ maakte De Jong tegen Roda zijn tweede goal, waardoor het verschil met Janssen nu drie goals is.