Topscorer Granqvist neemt de bal mee in Euroborg

FC Groningen won zaterdag van NAC Breda (2-1) en een absolute hoofdrol was weggelegd voor Andreas Granqvist, verdediger in Euroborg en aanvoerder van de thuisploeg. Hij tekende voor alle treffers.

Na drie minuten vond de 25-jarige Zweed voor het eerst het net, maar tot zijn spijt was het Brian van Loo die werd gepasseerd. Granqvist werkte een hoekschop van NAC-middenvelder Kees Luijckx met het hoofd achter de eigen doelman: 0-1.

FC Groningen had een licht overwicht in het levendige en bij vlagen zelfs meeslepende duel. In de zeventiende minuut kwam de ploeg op gelijke hoogte met het elftal van Johan Karelse. NAC-verdediger Gábor Horváth kreeg de bal bij het springen tegen de arm en scheidsrechter Björn Kuipers gaf een strafschop. Penalty-specialist Granqvist scoorde laag in de linkerhoek: 1-1.

Een minuut voor rust maakte Milano Koenders hands en kon Granqvist zich opnieuw bewijzen vanaf de penaltystip. Hij leverde een kopie van zijn eerste treffer af en zag NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar weer de goede hoek induiken. De keeper was kansloos bij de inzet van Gonzalo García, maar diens prachtige volley eindigde op de lat.

De tweede helft werd vooral gekleurd door persoonlijke duels en NAC kreeg verschillende mogelijkheden op een doelpunt. Matthew Amoah was dicht bij een treffer en FC Groningen had moeite de spelhervattingen van de Bredase ploeg te pareren.

De 2-1 zege werd ternauwernood veiliggesteld door het team van Pieter Huistra, want gescoord werd er niet meer. Zoals het de producent van een hattrick betaamt nam Granqvist de bal mee: hij stak het speeltuig trots onder zijn shirt. Foto: VI Images