Topscorer Falcao op jacht naar primeur in Europa League

Atlético Madrid plaatste zich donderdag ten koste van Valencia voor de finale van de Europa League. Los Colchoneros hebben dat voor een groot deel te danken aan Radamel Falcao.

Topscorer Falcao op jacht naar primeur in Europa League

Voorin heeft de Colombiaanse spits, die afgelopen zomer voor veertig miljoen euro werd overgenomen van FC Porto, alle verwachtingen overtroffen. Falcao was een van de weinige lichtpuntjes onder coach Gregorio Manzano, die op 22 december werd ontslagen, maar is ook onder diens opvolger Diego Simeone verder gegaan met scoren.

Met 22 competitiegoals heeft hij Sergio Agüero al doen vergeten. De huidige spits van Manchester City kende vorig seizoen zijn productiefste jaar in Madrid met twintig treffers. Met 32 officiële doelpunten is Falcao er nog zes verwijderd van zijn vorig seizoen gevestigde record in dienst van FC Porto.

Met de Portugese topclub won Falcao vorig seizoen de Europa League, door in de eindstrijd Sporting Braga met 1-0 te verslaan. De 26-jarige spits maakte de enige treffer van de wedstrijd. Op 9 mei kan de Colombiaan in Boekarest voor het tweede opeenvolgende jaar de Europa League (voorheen het toernooi om de UEFA Cup) winnen met Atlético. Nooit eerder kwam het voor dat een speler twee keer achter elkaar met verschillende clubs de hoofdprijs veroverde.

In de Champions League kwam het wel al vier keer eerder voor. Marcel Desailly was de eerste: in 1993 won hij de Cup met de Grote Oren als speler van Olympique Marseille, een jaar later met AC Milan. Paulo Sousa (met Juventus en Borussia Dortmund in 1996 en 1997), Gerard Piqué (met Manchester United en Barcelona in 2008 en 2009) en Samuel Eto'o (met Barcelona en Internazionale in 2009 en 2010) volgden het voorbeeld van de Fransman.

Opvallend is echter de rol van Falcao, die ook voor de tweede keer op rij topscorer van de Europa League kan worden. Vorig seizoen scoorde hij liefst zeventien keer, zes keer meer dan nummer twee Giuseppe Rossi (Villarreal). Deze jaargang heeft hij al tien keer gescoord, waarmee hij op gelijke hoogte staat met Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), die inmiddels is uitgespeeld op Europees clubniveau. <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's