Topprestatie PSV doekje voor bloeden Nederlands voetbal

Reacties

De uitschakeling van PSV in de Champions League heeft het Nederlands voetbal toch nog iets opgeleverd. Doordat de nederlaag na strafschoppen tegen Atlético Madrid als gelijkspel de boeken in gaat bij de UEFA, levert dat ons land een waardevol punt op voor de coëfficiëntenlijst.

Topprestatie PSV doekje voor bloeden Nederlands voetbal

Het brengt het puntentotaal dat PSV dit seizoen in de Champions League bijeengesprokkeld heeft op achttien. Dat is meer dan alle andere Nederlandse deelnemers aan Europees voetbal dit seizoen bij elkaar. Gezamenlijk behaalden Ajax, AZ, FC Groningen, Go Ahead Eagles en Vitesse slechts 16,5 punt, voor een Eredivisie-totaal van 34,5 punt.

Punten Nederlandse clubs in Europa
Club Punten
PSV 18
Ajax 8
AZ 6
FC Groningen 2
Go Ahead Eagles 0,5
Vitesse 0

Voor het berekenen van het coëfficiënt wordt dit totaal gedeeld door zes, het aantal Nederlands deelnemers aan Europese toernooien dit seizoen. Deze som levert een coëfficiënt van 5.750 op, het laagste coëfficiënt in drie jaar voor ons land. De plaatsing van Go Ahead voor de Europa League (via het Fair Play-klassement) breekt ons land op, want daardoor moet het puntenaantal door zes in plaats van het gewoonlijke vijf gedeeld worden. De Fair Play-bonus voor Go Ahead is voor Nederland als voetballand daarmee eerder een straf gebleken.

Ook de beroerde prestaties van andere Nederlandse clubs in de Europa League dragen flink bij aan het lage coëfficiënt. Ajax, AZ, FC Groningen (uitschakeling in groepsfase), Go Ahead en Vitesse (uitschakeling in voorronde) strandden stuk voor stuk vroegtijdig. Het was de eerste keer sinds 2002/03 dat geen enkele Nederlandse club overwinterde in de Europa League/UEFA Cup.

Daardoor stelt het Nederlandse coëfficiënt weinig voor, ondanks de prachtige Champions League-campagne van PSV. De wetenschap dat het met een volwassen en pragmatische aanpak wél mogelijk is Europees te presteren, is daarom misschien wel de belangrijkste winst die de prestaties van PSV ons land hebben opgeleverd.

Hoogste coëfficiënten-scores Nederlandse clubs deze eeuw
Club Coëfficiënt Seizoen Prestatie
1. AZ 24 2004/05 Halve finale UEFA Cup
2. PSV 22 2004/05 Halve finale Champions League
3. Feyenoord 22 2001/02 Winst UEFA Cup
4. PSV 19 2010/11 Kwartfinale Europa League
5. AZ 18,5 2011/12 Kwartfinale Europa League
6. PSV 18 2015/16 Achtste finale Champions League

De Europese score van PSV dit seizoen is de op vijf na beste Nederlandse prestatie van Nederlandse clubs deze eeuw. In de topzes is PSV met drie klasseringen de best presterende club uit ons land, terwijl de beste score nog altijd op naam staat van AZ, dat met twee klasseringen opvallend goed vertegenwoordigd is. Opvallend is de volledige absentie van Ajax in deze topzes. De Amsterdammers haalden deze eeuw nooit meer dan zestien punten, dat was in het seizoen 2002/03 toen zij de kwartfinale van de CL haalden.

Nederland bezet op dit moment de tiende plaats op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, maar zodra na dit seizoen de goede resultaten uit het seizoen 2011/12 wegvallen is een flinke keldering onontkoombaar. Op dit moment zou Nederland achter Griekenland, Tsjechië, Zwitserland en Turkije naar plek veertien zakken. Alleen de bovenste twaalf landen mogen de kampioen rechtstreeks inschrijven voor de groepsfase van de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.