Topdrie landgenoten: Stekelenburg, Van der Vaart, Plet

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland op de voet. Hier het overzicht van uitblinkende landgenoten van afgelopen weekend.

Club AS RomaDuel AS Roma - Juventus 1-0Datum Zaterdag 16 februari

In Italië zal men de overwinning van AS Roma op koploper Juventus vooral herinneren door de kanonskogel waarmee Francesco Totti de Romeinen aan de winst hielp. Maar in verdedigend opzicht wist Maarten Stekelenburg zich uitstekend te onderscheiden.

De doelman heeft onder de nieuwe trainer Aurelio Andreazzoli zijn plek onder de lat weer terug. Waar hij vorige week tijdens zijn eerste wedstrijd sinds zijn rentree drie keer moest vissen tegen Sampdoria (3-1 verlies), was hij in de topper tegen Juventus van grote waarde met een aantal schitterende reddingen.

Vooral in de eerste helft behoedde Stekelenburg zijn ploeg voor een achterstand. Andrea Pirlo legde toen aan voor een vrije trap en mikte de bal keurig over de muur richting de onderhoek. Stekelenburg wist het zuivere schot echter geweldig uit de hoek te tikken. Daarnaast pakte hij een goed schot van Pogba en hield hij zijn doel schoon.

Daarmee heeft Stekelenburg de basis gelegd voor een goede tweede seizoenshelft, nadat hij de afgelopen maanden een moeilijke periode door moest. 'Ik heb een paar goede reddingen kunnen verrichten, dat geeft een keeper toch altijd een heerlijk gevoel', gaf hij na afloop toe. 'Ik zit momenteel weer lekker in m'n vel.'

Club
Duel
Datum

Rafael van der Vaart had in de eerste maanden na zijn terugkeer bij Hamburger SV moeite om beslissend te zijn voor de club. Afgelopen weekend trok hij echter de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach volledig naar zich toe.

En hoe. In de 24ste minuut kreeg Van der Vaart de bal toegespeeld van Arjtoms Rudnevs en besloot hij het van grote afstand te proberen. Zijn schot vanaf 23 meter belandde loepzuiver in de kruising. Het bleek uiteindelijk genoeg voor de overwinning.

Van der Vaart wist al een hele tijd niet meer hoe het was om doel te treffen; het was pas zijn tweede doelpunt van het seizoen voor Hamburger SV. Op 26 september 2012 scoorde de spelmaker voor het laatst voor de Duitse formatie. Ook toen moest het Borussia Mönchengladbach van Roel Brouwers en Luuk de Jong het ontgelden.

Club
Duel
Datum

Glynor Plet weet dat hij bij RC Genk niet de eerste keuze is als diepe spits en grijpt ieder moment dan ook aan om zich te bewijzen voor trainer Mario Been. De aanvaller heeft het dit seizoen veelal moeten doen met invalbeurten, maar kreeg zondag tegen KV Kortrijk weer de kans om zich vanaf de eerste minuut te laten zien.

In de 67ste minuut had Plet het laatste woord en zorgde hij voor de 2-0. Dat betekende alweer zijn negende competitiedoelpunt in negentien duels, waarin hij lang niet altijd de volle negentig minuten speelde. Daarmee krikt hij zijn gemiddelde aardig op.

Afgelopen donderdag was Plet al goud waard voor RC Genk in de Europa League, toen hij in de slotminuut de belangrijke 1-1 tegen VfB Stuttgart maakte. 'Het gaat zoals het gaat, ik moet het hebben van invalbeurten. Als dit m'n rol is moet ik het er mee doen. De andere jongens doen ook hun best', treurde Plet donderdag nog. Mocht hij zijn huidige vorm vasthouden, dan is zijn rol als supersub mogelijk verleden tijd. Samenstelling: Robert Smid

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.