Topdrie landgenoten: Heitinga, Wolfswinkel en Sneijder

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland op de voet. Hier het overzicht van uitblinkende landgenoten van afgelopen weekend.

Topdrie landgenoten: Heitinga, Wolfswinkel en Sneijder

Club Everton Duel Bolton Wanderers – Everton 1-2Datum Zaterdag 26 januari 2013

John Heitinga kende een uitstekende invalbeurt voor zijn ploeg Everton. De verdediger kwam in de tachtigste minuut in het veld, waarna hij zich elf minuten later tot matchwinner kroonde in het FA Cup-treffen met Bolton Wanderers. In een scrimmage bleek zijn schot onhoudbaar voor Bolton-doelman Andy Lonergan.

'Om eerlijk te zijn heb ik wel meer belangrijke doelpunten gemaakt', bekent Heitinga op de website van zijn club. 'Maar helaas nog niet voor Everton. Ik ben heel erg blij dat ik de winnende heb mogen maken. Het is een geweldig gevoel, zeker ook doordat er zoveel fans aanwezig waren. Het is altijd fijn om te scoren, maar zeker als de fans van zo dichtbij toekijken.'

De goal is een flinke opsteker voor de Nederlander, die een teleurstellend seizoen kent bij The Toffees. Hij moet het onder manager David Moyes voornamelijk doen met invalbeurten, waarna de geruchtencarrousel rondom de oud-Ajacied deze maand aangezwengeld werd. Hij zou een terugkeer naar Ajax niet op voorhand aan de kant schuiven.


Club
Duel
Datum

Ricky van Wolfswinkel voorkwam een verliespartij van zijn ploeg door een weergaloze treffer. Met zijn hak bracht de voormalig aanvaller van FC Utrecht Sporting Lissabon op gelijke hoogte tegen subtopper Vitória Guimarães.

Van Wolfswinkel speelde de hele wedstrijd uit, maar kon de drie punten niet meer over de streep trekken. Khalid Bouhlarouz en Zakaria Labyad speelden ook vanaf het begin, maar beiden werden gewisseld (respectievelijk in de rust en in de 64ste minuut). Van Wolfswinkel speelde dit seizoen 26 officiële wedstrijden en scoorde daarin elf keer.

Volgens het Portugese A Bola was Louis Laros, zaakwaarnemer van Van Wolfswinkel, aanwezig bij het duel om na afloop van het duel over de toekomst van de aanvaller te praten. Norwich City zou interesse hebben, maar vindt de vraagprijs te hoog.


Club
Duel
Datum

Een grote rol van betekenis kon hij in zijn eerste wedstrijd niet vervullen, maar wel kreeg het heldenonthaal van Wesley Sneijder bij zijn debuut voor Galatasaray een vervolg. De Nederlander speelde het duel uit vanaf de 57ste minuut, maar moest het door een rode kaart van teamgenoot Felipe Melo vooral doen in een vrije rol vanaf de linkerkant.

'Het was in alle opzichten echt genieten geblazen', reageerde Sneijder in De Telegraaf. 'Voor de wedstrijd wordt je naam gescandeerd en wordt verwacht dat je naar het vak achter het doel loopt. Daar moet je drie keer je vuist in de lucht steken en klinkt het Hé, hé, hé. Vervolgens moet je naar de harde kern aan de andere kant en volgt hetzelfde ritueel. Dit zijn dingen die vergeet je je hele carrière niet meer.'

'Als je in de 57ste minuut invalt, verwacht je niet dat je vier minuten later met tien man staat. Het was in één keer een heel andere wedstrijd. Het was voor mij een grote test, omdat ik nog meer arbeid moest leveren. Ik wist dat ik fit was, maar kreeg nu de bevestiging. Op het laatst speelde ik zelfs valse spits. Ik ben vooral heel blij dat we de overwinning over de streep konden brengen.' Samenstelling: Milan Nieweg

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's