Topaankopen en miskleunen in de Premier League

De Premier League is de competitie waarin het meeste geld omgaat. Ook in de zomer van 2009 werden forse bedragen voor spelers betaald door Engelse clubs. Sommigen maakten hun transfersom niet waar, terwijl anderen juist een prima investering bleken. Of ze speelden gewoon goed terwijl ze vrijwel niets hadden gekost.

Topaankopen en miskleunen in de Premier League

Voetbal International bekeek welke voor aanvang van dit seizoen aangetrokken spelers in positieve dan wel negatieve zin verrasten. Dat leidde tot de volgende topvijf:

1.Thomas Vermaelen (Arsenal, 24, foto) Arsenal nam de Belgische verdediger voor twaalf miljoen euro over van Ajax ter versterking van de defensie. Vermaelen wekte in eerste instantie de aandacht met zijn goals, maar wordt door manager Arsène Wenger geprezen om zijn stabiliteit en overzicht.

2. Darren Bent (Sunderland, 25)Vertrok voor dertien miljoen bij Tottenham Hotspur omdat manager Harry Redknapp hem geen basisplaats kon beloven. Momenteel bezet Bent met dertien treffers de (gedeelde) derde plaats in het topscorersklassement.

3. Joe Hart (Birminham City, 22)De verrassend goede prestaties van Birmingham City, bepaald niet de grootste club in Engeland, zijn onder meer te danken aan het sterke spel van deze doelman. Is gehuurd van Manchester City en speelde een interland voor Engeland.

4. Alessandro Diamanti (West Ham United, 26)Aanvankelijk een relatief onbekende Italiaan die vorig jaar in eigen land doorbrak als spits van Serie B-club Livorno. Daar imponeerde Diamanti zodanig dat West Ham United 6,5 miljoen euro voor hem wilde betalen. De club zag het vertrouwen terugbetaald met vijf doelpunten in een half jaar.

5. Niko Kranjcar (Tottenham Hotspur, 25)In de zoektocht naar een stand-in voor de geblesseerde Luka Modric kwam Tottenham Hotspur uit bij Niko Kranjcar. De Kroaat werd voor drie mlijoen euro van Portsmouth overgenomen en heeft zich tegen de verwachting in ontwikkeld tot basisspeler.

De topvijf van spelers die teleurstelden is volgens VI als volgt:

1. Joleon Lescott (Manchester City, 27)Hooggespannen waren de verwachtingen zeker toen Manchester City 25 miljoen euro voor Lescott betaalde. Maar de 24 tegengoals in de veertien competitieduels die Lecott meespeelde duiden niet op een defensie van gewapend beton. Nu is hij ook nog geblesseerd en vormt vooralsnog een flinke schadepost. 2. Yuri Zhirkov (Chelsea, 26)Opzienbarend als zeer offensief ingestelde linksachter van Rusland tijdens het EK 2008, vrijwel onzichtbaar als dure kracht van Chelsea. Slechts zes officiële wedstrijden gaf Zhirkov in zijn eerste halfjaar terug voor de transfersom van twintig miljoen euro. Als verzachtende omstandigheid geldt de aanwezigheid van Ashley Cole en Florent Malouda, maar de Rus stelt tot dusver gewoon teleur.

3. Alberto Aquilani (Liverpool, 25)Liverpool-manager Rafael Bénitez haalde eerder met succes Zuid-Europese spelers naar Engeland, maar in het geval van Aquilani pakte die strategie verkeerd uit. De middenvelder kostte 22 miljoen euro en speelde pas twee weken geleden zijn eerste competitieduel. Wat zo merkwaardig is: Liverpool wist dat de Italiaan sowieso eenderde van het seizoen zou missen door een blessure.

4. Anthony Vanden Borre (Portsmouth, 22)Omdat Vanden Borre al op zestienjarige leeftijd zijn eerste interland voor de Belgische nationale ploeg speelde en nog niet tot wasdom is gekomen, staat hij in deze lijst. Vertrok van Anderlecht naar Italië, maar bij Fiorentina en Genoa maakte hij geen indruk. En ook nu bij Portsmouth wil het maar niet lukken bij de rechtsachter. Hij komt hoegenaamd niet in actie voor zijn club.

5. Kagisho Dikgacoi (Fulham, 25)Een transfersom van een miljoen euro is aan de bescheiden kant, maar na zijn optreden tijdens de Confederations Cup had Fulham duidelijk meer verwacht. De verdedigende middenvelder Dikgacoi, die overkwam van Golden Arrows (ZAf), kijkt alweer uit naar een nieuwe werkgever. Hij speelde slechts vier competitieduels en wil op het WK zijn basisplaats in de Zuid-Afrikaanse nationale ploeg behouden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen