Toonaangevende medewerkers Ajax-opleiding volgen Jonk

Reacties

Naar aanleiding van het vertrek van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk zijn zaterdag opnieuw drie toonaangevende representanten van de filosofie van Johan Cruijff opgestapt bij Ajax. Jasper van Leeuwen (manager jeugdscouting), Matthias Kohler (coördinator methodologie) en Michel Hordijk (voormalig technisch manager onderbouw) trekken hun conclusies.

Toonaangevende medewerkers Ajax-opleiding volgen Jonk

Vrijdag werd bekend dat hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind per direct zijn taken neerlegt, zaterdag volgden dus drie andere medewerkers zijn voorbeeld. Met Jonk en Cruijff stond Jongkind aan de basis van de nieuwe opleidingsvisie, waarin meer aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van het individu. Jongkind was sinds 2008 actief bij Ajax, eerst als individueel trainer en vervolgens als implementatiemanager van het Plan Cruijff en als hoofd talentontwikkeling. 

Onder het personeel dat onmiddellijk vertrekt, is de gehele afdeling methodologie. Dit onderdeel van de Ajax-opleiding is verantwoordelijk voor de bewaking en ontwikkeling van de speelwijze en de trainingsfilosofie, om zo een rode draad te creëren binnen de jeugdopleiding. De afdeling methodologie is afgelopen zomer opgericht, naar voorbeeld van de technische organisatie van Barcelona, Valencia en Athletic de Bilbao.

Straatvoetbal
Met Van Leeuwen en Hordijk vertrekken twee voortrekkers van de recente hervormingen van het Nederlandse jeugdvoetbal, waaronder de door Ajax geïnitieerde Twin Games en de hernieuwde aandacht voor het straatvoetbal en het zaalvoetbal. Van Leeuwen gaf sinds de zomer van 2013 leiding aan de jeugdscouting, die hij reorganiseerde. Daarnaast is onder zijn bewind het Ajax Talenten Programma geïntroduceerd voor de selectie van de jongste jeugd.

Hordijk was de afgelopen jaren als coördinator onderbouw verantwoordelijk voor de sterk toegenomen aandacht voor de technische vaardigheden bij de jongste jeugdelftallen. Sinds afgelopen zomer was Hordijk vanuit de nieuwe afdeling methodologie betrokken bij de doorontwikkeling en uitrol van de trainingsmethodiek in de jeugdopleiding.

Kohler is een Duitser die in de jeugd van SC Freiburg heeft gespeeld. Vervolgens was hij als jeugdtrainer actief bij de Duitse voetbalbond (DFB) en Ajax Cape Town. Hij was bij Ajax de coördinator van de afdeling methodologie. Vanuit die rol keek Kohler in de keuken bij de opleidingen van onder meer Bayern München, Barcelona en Chelsea.

Eerder trok ook adviseur en clubicoon Cruijff zijn handen af van de ingezette hervormingen bij de Amsterdammers. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.