Toni toont dat Van Gaal niet áltijd gelijk heeft

Reacties

Hij is traag, stijf en houterig. Scoren deed hij echter altijd en overal en dit seizoen bij Hellas Verona is hij zelfs belangrijker dan ooit. Luca Toni laat zien dat zelfs Louis van Gaal wel eens een inschattingsfoutje maakt.

Toni toont dat Van Gaal niet áltijd gelijk heeft

De vonken vlogen er vanaf in de zomer van 2009. 'Van Gaal ziet spelers als inwisselbare pionnen. Hij heeft geen enkel respect voor voetballers als individu. Elke keer verzint hij wel weer wat anders om me aan te pakken. Ik wil weg. Met Van Gaal heb ik elke dag problemen!' Toni haalde de krantenkoppen met woedende uitspraken over zijn trainer bij Bayern München. Van Gaal reageerde door Toni uit zijn selectie te verwijderen.

Niet veel later transfereerde Toni voor een fooi naar AS Roma, waarna hij Van Gaal nog diverse malen door het slijk haalde. Het leverde een van de allermooiste anekdotes op die we over Van Gaal kennen. 'Hij is gek. Echt knotsgek', zei Toni. 'Om te laten zien dat hij iedereen durfde te wisselen, liet hij een keer zijn broek zakken. Om ons zijn ballen te laten zien! Gelukkig zag ik er niet veel van, want ik zat niet vooraan. Maar dat doe je toch niet!?'

Dat Van Gaal en Toni zouden botsen, stond in de sterren geschreven. Idealist Van Gaal vindt dat spitsen moeten meevoetballen. Pragmaticus Toni vindt dat spitsen moeten scoren.

Scoren heeft Toni altijd en overal gedaan. Dankzij zijn doelpunten won hij de Gouden Schoen, twee topscorerstitels en werd hij in 2006 kampioen van de wereld. Maar dat hij zelfs op 38-jarige leeftijd nog bij de beste spitsen van Italië zou horen, had niemand verwacht. Waarschijnlijk Toni zelf ook niet. Toch staat hij op het punt de oudste Capocannoniere aller tijden te worden. Met 21 doelpunten voert hij het topscorersklassement van de Serie A aan.

Toni levert dit seizoen de allergrootste prestatie uit zijn carrière. Waar hij vorig seizoen de naar Roma vertrokken Juan Iturbe als bliksemafleider had, moet hij het deze jaargang allemaal in zijn eentje doen. Een missie waarin hij glansrijk geslaagd is. Het staat buiten kijf dat Verona zonder de doelpunten van Toni in een gevecht tegen degradatie zou zijn beland.

Juventus is vanavond op de laatste speeldag de tegenstander van Verona. Bij De Oude Dame speelt Carlos Tévez, die met twintig doelpunten een van Toni's laatst overgebleven concurrenten is. Mauro Icardi van Internazionale is met twintig goals de andere rivaal.

Met piepende, knarsende en schurende gewrichten gaat Toni vanaf 18.00 uur op jacht naar eeuwige roem. Roem die zélfs Van Gaal hem niet heeft kunnen onthouden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.