Toevalstreffers Vitesse bezorgen AZ anti-climax

Waar AZ 28 wedstrijden ongeslagen bleef, ging het voor de Alkmaarders mis in de kampioenswedstrijd. Vitesse verpestte het feestje door twee toevalstreffers te produceren. Door de 2-1 nederlaag moet AZ de klus mogelijk volgende week op bezoek bij Ajax zien te klaren.

Toevalstreffers Vitesse bezorgen AZ anti-climax

Met de 1-1 tussenstand tegen Vitesse en de 1-0 achterstand van FC Twente tegen Feyenoord leek het voor AZ allemaal goed te komen. Totdat Vitesse in de 84ste minuut snel een vrije trap nam. Alexander Büttner waagde een schot dat via het bovenbeen van Gill Swerts met een boog over doelman Joey Didulica in de goal verdween: 1-2 en geen kampioenschap voor AZ.

Ook eerder al had het er rooskleurig uitgezien voor de ploeg van Van Gaal. Er was geen vuiltje aan de lucht toen Mounir El Hamdaoui in de negentiende minuut de score opende. De Marokkaanse aanvaller ontsnapte na een pass van David Mendes da Silva aan buitenspel en liet doelman Eloy Room vervolgens kansloos: 1-0

AZ had vanaf het beginsignaal gedomineerd en leek de jacht op een grote overwinning te hebben geopend. Niets bleek echter minder waar, want Vitesse kwam bij toeval op 1-1. Na een mislukt schot van Julian Jenner belandde de bal voor de voeten van Ricky van Wolfswinkel. De door AZ begeerde spits schoot de bal koel binnen: 1-1.

Hoewel Demy de Zeeuw kort na de gelijkmaker de lat raakte, kwam AZ nooit meer in het ritme van de beginfase. Vitesse had in verdedigend opzicht de zaken goed op orde en bleef redelijk eenvoudig op de been.

Lasse Nilsson had AZ zelfs nog meer pijn kunnen doen. De Zweed kon ongehinderd oprukken, omspeelde doelman Joey Didulica, maar manoeuvreerde zich in een moeilijke hoek. Zijn schot miste het doel ruim. Büttner zorgde er met zijn gelukkige goal alsnog voor dat Vitesse won en AZ verslagen op het veld achterbleef.

AZ kan zondag echter alsnog kampioen worden. Ajax moet dan twee of drie punten verliezen tegen PSV. Vitesse bewees zichzelf een zeer goede dienst, want de Arnhemmers verzekerden zich door de zege van lijfsbehoud in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's