Toch Copa America in Colombia

Het toernooi om de Copa America wordt toch georganiseerd in Colombia. Zij het dat de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CSF) het evenement een jaar heeft uitgesteld. Een vreemde beslissing, want in 2002 staat ook het WK in Japan en Zuid-Korea op de kalender.

'Het toernooi om de Copa America zal volgend jaar in Colombia worden gespeeld op een nog nader te bepalen datum', verklaarde de president van de CSF, Nicolas Leoz, na een vergadering van de top van de CSF in Buenos Aires. Twee dagen geleden had diezelfde bond nog bepaald dat het evenement zeker niet in Colombia zou worden georganiseerd vanwege de onveilige situatie in dat land. Brazilië, Mexico en Uruguay hadden al aangeboden het toernooi te organiseren, dat oorspronkelijk stond gepland van 11 tot 29 juli.

Directe aanleiding voor het eerdere ontnemen van de Copa America, was de ontvoering van de vice-voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond (FCF), Hernan Mejia Campuzano. Vlak na het schrappen van Colombia als gastheer werd Campuzano vrijgelaten, waarna de bestuurder haast per direct doorvloog naar Argentinië, om daar zijn bond bij te staan in een poging het evenement te behouden.

'Noch Brazilië, noch elk ander Zuid-Amerikaans land is in staat de Copa America in tien dagen tijd te organiseren. Het toernooi moet in Colombia worden gespeeld. Het is misschien een onveilig land, maar daar zijn er meer van in de wereld', oordeelde de eerder ontvoerde Campuzano.

Bekijk hier al onze video's