Titelstrijd lijkt beslist door nipte zege PSV op Ajax

Twee speelronden voor het einde lijkt de zinderende titelstrijd in de Eredivisie dan eindelijk beslist. PSV won zondag in de topper met 1-0 van Ajax, dat daardoor met nog twee speelronden te gaan tegen een achterstand van vier punten op koploper Feyenoord aankijkt. In de jacht op de eerste titel sinds 1999 wonnen de Rotterdammers zelf al met 0-2 bij Vitesse.

Drie dagen na de zware beproeving op bezoek bij Schalke 04 koos Peter Bosz ervoor nagenoeg hetzelfde elftal in het veld te sturen in Eindhoven. Ten opzichte van de 120 minuten durende return van de kwartfinale in de Europa League was Kasper Dolberg in plaats van Justin Kluivert het enige nieuwe gezicht in de basisopstelling van Ajax. Hoewel Bosz vrijdag stelde dat het bereiken van de halve finale extra energie losmaakte, was dat niet terug te zien in het matte spel van zijn ploeg.

PSV nam het heft in handen, maar creëerde ondanks een goed begin geen grote kansen. Los van schoten van de ten koste van de gebroeders De Jong in de spits gestarte Jürgen Locadia en Bart Ramselaar kwam Ajax daardoor aanvankelijk niet in de problemen. Toen PSV in de 25ste minuut een vrije trap kreeg, was het wel raak. Locadia schoot de bal met veel effect over de muur. Omdat de bal vlak langs de paal vloog, had doelman André Onana geen antwoord op de inzet van de PSV-aanvaller.

Ajax was na die tegengoal genoodzaakt iets meer uit zijn schulp te kruipen, maar was niet bij machte PSV-doelman Jeroen Zoet serieus in de problemen te brengen. In aanvallend opzicht lukte er maar weinig bij de Amsterdammers. Het enige schot op doel – een vrije trap van Hakim Ziyech – werd op onorthodoxe wijze gepareerd door Zoet, die het Philip Stadion vlak voor rust nog wel even liet schrikken toen hij zich onder druk van Dolberg bijna verslikte in een terugspeelbal.

Bertrand Traoré had het veld toen al verlaten. De weer naar de rechterkant verhuisde aanvaller kreeg al vroeg in de topper last van een liesblessure en werd in de 42ste minuut uiteindelijk afgelost door Kluivert. Na rust kwam er met David Neres voor Amin Younes ook op de linkerflank een nieuw gezicht. De twee vleugelspitsen zorgden voor iets meer diepte in het spel van Ajax. Met name Neres kwam in kansrijke positie, maar de Braziliaan schoot naast toen hij Zoet al voorbij was.

Met de twee verse krachten op de vleugels ging Ajax iets beter voetballen. Kluivert schatte een prachtige pass van Ziyech echter niet op waarde, terwijl een afstandsschot van Schöne een simpele prooi was voor Zoet. Omdat Onana aan de andere kant eveneens weinig moeite had met een ambitieuze poging van Gastón Pereiro – na rust de vervanger van Ramselaar – kwam de topper, die even stillag door een gitzwarte rookbom op de tribunes, nooit écht tot ontbranding.

Het thuispubliek veerde in de 68ste minuut weer even op toen Matthijs de Ligt dit keer Onana in de problemen bracht met een te korte terugspeelbal. Omdat PSV daar zelf weinig aan toevoegde, mocht Ajax blijven zoeken naar die ene kans die de gelijkmaker opleverde. Die kwam er echter niet, al probeerde Davy Klaassen het nog met een schot van afstand. Ook toen de spanning na het opstootje in de 86ste minuut tussen Locadia en Kluivert, die beiden geel kregen, verder opliep bleef de 1-1 uit.

Locadia had in de 89ste minuut nog wel de 2-0 op zijn schoen, maar schoot van dichtbij hard over. PSV miste via Brenet in de slotminuut nog een enorme kans, maar hield vrij eenvoudig stand en won na de nederlagen tegen Feyenoord en de 1-1 in De Arena zijn eerste topper van het seizoen. Veel levert het de ploeg van Phillip Cocu niet op. Het gat met nummer twee Ajax bedraagt nog steeds drie punten. Voor de Amsterdammers zijn de gevolgen groter. Het gat van vier punten met Feyenoord lijkt onoverbrugbaar.