Titelhouder Zenit ondanks zege op Udinese uitgeschakeld

Voor titelhouder Zenit Sint-Petersburg zit het UEFA Cup-toernooi erop. De defensie van Udinese bleek te taai. Shakhtar Donetsk maakte de Russische nachtmerrie compleet.

Zenit Sint-Petersburg-Udinese 1-0 (0-2) Het defensief gehandicapte Zenit Sint-Petersburg heeft afscheid moeten nemen van het UEFA Cup-toernooi. De bekerhouder kwam tegen Udinese na een half uur op voorsprong via een kopbal van Anatoli Timostsjoek. Maar verder dan de ene treffer kwam de ploeg van trainer Dick Advocaat (foto) niet. Dankzij enkele reddingen van keeper Vjacheslav Malafejev bleef de Russische thuisploeg een gelijkmaker bespaard.

Shakhtar Donetsk*-CSKA Moskou 2-0 (0-1)Shakhtar Donetsk maakte een einde aan de Europese aspiraties van CSKA Moskou, dat de return was ingegaan met een voordelige 1-0 marge. Kort na rust had Shakhtar–spits Fernandinho de schade uit de heenwedstrijd weggewerkt. De Braziliaanse aanvaller benutte een strafschop, die door de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers was toegekend na een overtreding van Pavel Mamajev. De 2-0 van Luiz Adriano halverwege de tweede helft noopte CSKA-trainer Zico tot ingrijpen. Maar het inbrengen van Demitri Rizjov bood geen soelaas. Metalist Charkov-Dinamo Kiev* 3-2 (0-1)Het spannende Oekraïense gevecht eindigde in een feestje voor Dinamo Kiev. Door een treffer van invaller Milos Ninkovic elf minuten voor het einde bleef Metalist Charkov gedesillusioneerd achter, want ondanks de 3-2 nederlaag plaatste Dinamo Kiev zich op basis van doelpunten gemaakt op vreemde bodem voor de kwartfinale.

Metalist Charkov had tot twee keer toe een voldoende marge opgebouwd. Doelpunten van oud-Feyenoorder Jajá en Walter Acevedo boden de nummer drie van Oekraïne hoop op een verrassing. Na de 3-2 van Ninkovic liet Dinamo Kiev zich niet nog een keer verrassen, met een plaats bij de laatste acht als resultaat.