Italië heeft zich maandagavond geplaatst voor het EK. De Europese titelhouder maakte het zichzelf ontzettend moeilijk tegen Oekraïne, maar bleef overeind.

Oekraïne
0 - 0
Italië
Italië

Op basis van onderling resultaat wist Italië dat het aan een punt tegen Oekraïne voldoende had om zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK, maar een misstap in Leverkusen zou meteen fataal zijn. De 'thuiswedstrijd' van Oekraïne werd op neutraal terrein afgewerkt vanwege de oorlog met Rusland.

Dat de spanning erop stond in deze wedstrijd, bleek wel uit het feit dat beide landen nauwelijks tot uitgespeelde kansen kwamen. Italië kwam in de eerste helft veruit tot de meeste schoten, maar het vizier van de Italianen stond absoluut niet op scherp. Bondscoach Luciano Spalletti bracht dan ook Gianluca Scamacca na rust, de ex-speler van PSV en PEC Zwolle maakte dit seizoen al vijf goals in negen wedstrijden voor Atalanta.

Het gewenste effect sorteerde dat niet, want Oekraïne kreeg de beste kans na 65 minuten. Keeper Gianluigi Donnarumma schatte een voorzet volledig verkeerd in, zag de bal richting Mykhailo Mudryk stuiteren, maar Donnarumma herstelde zijn eigen fout door zich voor het schot van de Chelsea-aanvaller te werpen.

Omdat er maar niet gescoord werd in Duitsland, bleef Oekraïne hoop houden op een knap resultaat en een rechtstreeks EK-ticket. Dat resulteerde in de laatste minuten van het duel in een schreeuw om een penalty, toen Mudryk werd neergelegd door Bryan Cristante. De arbitrage liet echter doorspelen, waardoor Italië standhield en zich als nummer twee achter Engeland mag melden op het EK. Oekraïne krijgt in de play-offs een herkansing.

Noord-Macedonië
1 - 1
Engeland
Engeland

Engeland maakte deze kwalificatieperiode indruk door Italië tweemaal te verslaan, maar sloot de cyclus af met een nare bijsmaak. Het ging immers uiterst moeizaam in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Het thuisland kwam vlak voor rust brutaal op voorsprong via Enis Bardhi, die zijn eigen rebound benutte na een gemiste strafschop. Debutant Rico Lewis had de penalty veroorzaakt door met zijn armen te zwaaien en Bojan Miovski te raken.

Uiteindelijk bleek Harry Kane broodnodig voor Engeland. Bondscoach Gareth Southgate hield de veelvraat van Bayern München op de bank, maar in zijn eerste actie na zijn invalbeurt was het raak. Via het lichaam van een tegenstander kopte Kane raak voor de 1-1 (zie video onder). Daarvoor zag Engeland nog de gelijkmaker afgekeurd worden, Jack Grealish stond buitenspel na een voorzet van Bukayo Saka.

Het punt kwam als geroepen voor Engeland, dat bij een nederlaag niet zeker was van een plek in Pot 1 tijdens de EK-loting. Omdat de manschappen van Southgate het toch voor elkaar kregen, kunnen ze tijdens het EK in de groepsfase niet gekoppeld worden aan potgenoten Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje of België.