Titeldroom PSV blijft in leven na bizarre slotfase

PSV mag blijven dromen van titelprolongatie na een zenuwslopende 4-3 overwinning op SC Heerenveen. In extremis bogen de Brabanders een 2-3 achterstand om in een zege.

SC Heerenveen kwam razendsnel op voorsprong in Eindhoven. Het was Reza Ghoochannejhad die in de vijfde minuut al zijn tiende van het seizoen maakte, maar Sam Larsson was het brein achter het doelpunt. Met een heerlijke dribbel en een prachtig gestift passje op Reza liet de Zweed zien dat hij het niveau van Heerenveen al een tijdje ontgroeid is.

Daarna was het woord aan PSV. De Eindhovenaren drongen aan en creëerden de ene na de andere kans. Doke Schmidt haalde in de achtste minuut een inzet van Gastón Pereiro van de lijn, een schot van Luuk de Jong werd gepareerd door doelman Erwin Mulder en Daniel Schwaab raakte via Mulder de lat, waarna Pereiro in tweede instantie over schoot. In de 31ste minuut trad Mulder weer reddend op, nu na een schot van Davy Pröpper.

Mulder hield Heerenveen dus lang op de been, maar stond in de 32ste minuut aan de basis van de 1-1. Hij timede helemaal verkeerd toen hij een lange pass van Héctor Moreno wilde onderscheppen, waarna Pröpper hem in de lucht aftroefde en raakkopte. De kansenregen van PSV hield daarna aan. Nadat Bart Ramselaar en De Jong hadden gemist, zorgde Pereiro vijf minuten voor rust voor de 2-1. Na een voorzet van Jetro Willems kopte De Jong op doel en stond de Uruguayaan op de juiste plek om binnen te tikken.

Reza Ghoochannejhad maakte een hattrick, maar punten leverde het SC Heerenveen niet op.

Terwijl PSV heerste, sloeg Heerenveen ook in de tweede helft snel toe. In de 54ste minuut viel de bal met wat geluk voor de voeten van Ghoochannejhad, waarna de spits zelfverzekerd de bal in de verre hoek deponeerde. Vier minuten later kwam Martin Ødegaard binnen de lijnen bij Heerenveen. Kort daarna kregen beide ploegen een enorme kans: Pröpper schoot één-op-één met Mulder naast, waarna Doke Schmidt een grote kopkans miste. Het was exemplarisch op het wedstrijdbeeld van dat moment, dat door fouten over en weer op en neer golfde.

Ook de arbitrage deed mee aan het foutenfestival, want Bas Nijhuis gaf PSV een kwartier voor tijd een penalty na een valpartij van Luuk de Jong. Pereiro ging achter de bal staan, maar zijn inzet werd gekeerd door Mulder. Het was een kostbare misser, want tien minuten voor tijd bracht Ghoochannejhad de Friezen weer op voorsprong met een kopbal na een corner.

Het knotsgekke duel kreeg nog een plottwist, want in de 89ste minuut kwam PSV langszij via Marco van Ginkel na een assist van invaller Siem de Jong. En ook toen was het verhaal van deze bizarre wedstrijd nog niet geschreven, want amper zestig seconden later zette PSV het duel helemaal op zijn kop met de 4-3. Het was Héctor Moreno die met zijn knie een vrije trap van Andrés Guardado tot doelpunt promoveerde.

Met die goal hield de Mexicaan de titeldroom van PSV in leven. De Eindhovenaren verkleinen het gat tot koploper Feyenoord weer naar acht punten. Bovendien heeft PSV achtervolger Heerenveen op een achterstand van acht punten gezet.

Het moment van de wedstrijd. Hector Moreno bepaalt met zijn knie de eindstand op 4-3.