Ti-Ta-Theo en de magie van de hallucinerende stiftbal

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de 29ste speelronde was dat FC Twente-middenvelder Theo Janssen.

Ti-Ta-Theo en de magie van de hallucinerende stiftbal

Het was in de week voorafgaand aan FC Twente en Theo Janssen tilde zijn broekspijp op. Er kwam een linkerbovenbeen tevoorschijn, dik als een rioolbuis. Er klotste dan ook vocht doorheen, een overblijfsel van de vorige competitiewedstrijd tegen Excelsior. In dat duel had de middenvelder twee keer gescoord, maar kreeg hij ook een schop op het bovenbeen waardoor Janssen voortijdig naar de kant moest.

Nog diezelfde avond zegde hij af voor de dubbele interland van het Nederlands elftal tegen Hongarije. Tenslotte is-ie in eerste instantie soldaat van Twente. En in die hoedanigheid was er iets groots op komst. De kraker tegen koploper PSV, de strijd om de eerste plaats dus en misschien wel om de titel. De datum 2 april stond in zijn hoofd gekerfd als een heilig schrift. Dag des Oordeels, tijd om te vlammen.

En dus nam Janssen na Excelsior een weekje rust om zich vorige week weer op het trainingsveld te melden. De benen sputterden tegen maar de geest was onwrikbaar. Veelzeggend was die onderlinge partij op donderdagmorgen. Janssen deed ook mee maar spande zich vooral niet te veel in. Op vrijdag, tijdens de laatste training voor de kraker, ging het niet veel anders. Ook toen schalde de stem van Michel Preud’homme keer op keer. Het ging van Hup Theo en Kom op nu, Theo.

Maar Janssen maande zijn opgewonden trainer tot kalmte. Rustig maar, morgen zal ik er staan. Dat vermogen heeft-ie wel, zich vastbijten in een grote wedstrijd. Hoe imposanter het theater, hoe meeslepender zijn spel. Het is voetbal op zijn Engels. Rise to the occasion. <br /><br /> En toen werd het zaterdag, PSV kwam langs en het verdiende inderdaad aanbeveling om op te letten. Theo Janssen stónd er niet alleen zoals hij zijn trainer had beloofd, hij voetbalde ook. En deed dat gaandeweg de fascinerende topper steeds beter. De middenvelder sjouwde, stuurde, schoffelde en schreeuwde en nam na ruim een uur spelen ook verantwoordelijkheid door een strafschop binnen te schieten.

De echte extase moest toen nog komen. Om iets voor half tien brak Twente uit en ging Janssen een sprintduel aan met Maza Rodríguez over vijftig lange meters. Even leek de Mexicaan te winnen, maar de beste voetballer van de Eredivisie gooide er een versnelling uit om daarna De Grolsch Veste te veranderen in een tovertuin. Uit de rioolbuis van weleer dwarrelde de magie van een hallucinerende stiftbal en de jubel van Enschede was tot boven Eindhoven te horen.

Het betekende alweer de tiende competitietreffer van Janssen. Twee ervan maakte hij tegen Ajax en eerder scoorde hij ook al Internazionale, Werder Bremen en Rubin Kazan. De vedette stapte deze week met FC Twente opgewekt in het vliegtuig naar Villarreal. De volgende grote wedstrijd komt eraan. Rise to the occasion.

Peter Wekking Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's