Tijdstraf aan de orde bij bespreking spelregelorgaan

Reacties

De IFAB, de commissie die waakt over de spelregels in het voetbal, overlegt tijdens de volgende bijeenkomst op vrijdag 3 maart over de invoering van een tijdstraf bij een gele kaart. Dat blijkt uit de agenda van de vergadering die woensdag openbaar is gemaakt.

Tijdstraf aan de orde bij bespreking spelregelorgaan

De maatregel is de afgelopen jaren al getest in jeugdcompetities en in het amateurvoetbal. De IFAB zou kunnen besluiten de tijdstraffen permanent in te voeren op deze niveaus. Mogelijk sluit het profvoetbal dan enkele jaren later aan.

De commissie zal het ook hebben over een voorstel dat erin voorziet dat alleen de aanvoerder van een elftal nog met de arbiter mag praten. Marco van Basten, sinds enkele maanden Chief Officer for Technical Development van de FIFA, heeft hier herhaaldelijk voor gepleit. Verder praat de IFAB over vijf weken onder meer over de tests met videoscheidsrechters en de mogelijke invoering van een vierde wissel tijdens een verlenging, waarmee al is geëxperimenteerd.

Over het invoeren van shoot-outs en het afschaffen van buitenspel wordt niet gepraat. Over beide punten filosofeerde Van Basten onlangs in een interview met Sport-Bild. Enkele prominente coaches en kenners vielen daarna over hem heen. In gesprek met VI maakte Van Basten al duidelijk dat deze punten nog niet worden besproken door het IFAB.

'Mijn persoonlijke mening over buitenspel werd gevraagd. Zonder die vervelende regel gaat het echt leuker worden, daar ben ik van overtuigd. Je ziet hoe gevoelig zoiets ligt. Critici roepen gelijk dat spitsen dan voortaan balletjes gaan afwachten, zoals je dat bij de pupillen nog vaak ziet. Ik denk echt dat het reuze meevalt. Er zullen meer kansen gecreëerd worden.'

De IFAB bestaat uit vertegenwoordigers van de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland én de FIFA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.