Tiental AZ dankt zege op dolend Roda JC aan aluminium

Reacties

Roda JC Kerkrade heeft ook bij de hervatting van de competitie geen zege kunnen boeken. AZ hield met tien man stand, met behulp van paal en lat: 0-1.

Tiental AZ dankt zege op dolend Roda JC aan aluminium

In Kerkrade was er 57 minuten lang geen vuiltje aan de lucht voor AZ, dat al in de vijfde minuut de leiding nam. Joris van Overeem leverde toen een perfecte voorzet af vanaf de rechterflank en Vincent Janssen kopte raak voor de bezoekers. In aanloop naar die goal leek Alireza Jahanbakhsh overigens buitenspel te staan, maar dat werd niet geconstateerd door de arbitrage. AZ kon vervolgens het initiatief laten aan Roda, dat niet lange tijd verder kwam dan een gekraakt schot van Hicham Faik.

Zo leek zich het omgekeerde scenario te voltrekken van het eerdere duel tussen Roda en AZ dit seizoen. Op 30 augustus namen de Limburgers namelijk in de eerste helft de leiding in Alkmaar en die minimale voorsprong (0-1) werd over de streep gesleept. De promovendus stond na die overwinning op negen punten in vier wedstrijden.

Na deze vliegende start won Roda JC echter niet meer in de Eredivisie en dus werd de selectie van trainer Darije Kalezic in de winterstop versterkt. Nieuwkomers Marcos Gullón, Rydell Poepon en Jordy Buijs kregen direct een basisplaats, terwijl Kristoffer Peterson als invaller debuteerde.

Jordy Buijs baalt na een gemiste kans van Roda JC Kerkrade.
Jordy Buijs baalt na een gemiste kans van Roda JC Kerkrade.

De aankopen lieten zich pas écht zien nadat Derrick Luckassen Roda JC in de 57ste minuut een goede dienst had bewezen. De twintigjarige verdediger maakte in het strafschopgebied van de tegenstander een wilde overtreding en ontving daarvoor zijn tweede gele kaart, waardoor AZ verder moest met tien.

Direct volgde een kansenregen voor Roda JC. Poepon schoot voorlangs, Buijs raakte de paal, Tom van Hyfte mikte over en de lat stond een goal van Faik in de weg. Een schot van Daniel de Silva werd in de extra tijd gekeerd door Sergio Rochet, waarmee de laatste hoop van Roda JC vervloog. Zo had AZ het geluk aan zijn kant en sleepte het de overwinning binnen.

De Alkmaarders klimmen naar naar de tiende positie, terwijl voor nummer vijftien Roda JC de degradatiezorgen toenemen. De Limburgers verbraken met het verlies tegen AZ twee negatieve clubrecords: ze wachten nu veertien Eredivisieduels op een zege en wonnen acht thuiswedstrijden op rij niet. Alleen het betere doelsaldo dan FC Twente zorgt ervoor dat Roda JC nog niet op een plaats staat die aan het einde van het seizoen play-offs tegen degradatie betekent.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.