Tien man Cambuur niet opgewassen tegen Feyenoord

Feyenoord heeft zich ten koste van SC Cambuur hersteld van de pijnlijke nederlaag bij SC Heerenveen. Een onbewuste goal van Colin Kazim-Richards maakte het verschil (2-1).

Met de verwachte terugkeer van Dirk Kuijt is de positie van Kazim-Richards in de spits van Feyenoord nog meer onderwerp van gesprek. Hij ligt nog meer onder een vergrootglas. In de eerste helft tegen SC Cambuur gaf de Engelse Turk argumenten aan zijn criticasters.

In de 21ste minuut dacht hij vrij voor het Friese doel genoeg tijd te hebben na een kopbal van Jean-Paul Boëtius. Dat bood Lucas Bijker de gelegenheid om namens SC Cambuur nog redding te brengen.

Ook kort voor rust liet Kazim-Richards weer zien niet de killersmentaliteit te hebben van een echte spits. Zijn inzet na een voorzet van Lex Immers miste de overtuiging. Het was dat doelman Leonard Nienhuis de bal nog liet vallen, zodat er een kolderieke situatie volgde die de misser van de spits op de achtergrond zette.

Het ongelukkige optreden van Kazim-Richards bleef zonder gevolgen voor Feyenoord, dat ondanks een weinig indrukwekkende eerste helft met een 1-0 voorsprong de kleedkamer opzocht na 45 minuten. Karim El Ahmadi (foto onder) was de gelukkige, toen hij na een redding van  Nienhuis op een schot van Jens Toornstra van dichtbij kon inschieten.

De tweede helft was koud twee minuten onderweg toen Kazim-Richards dan toch zijn naam zag verschijnen als doelpuntenmaker. Na een spervuur aan Rotterdamse pogingen verdween de bal uiteindelijk via de Turkse oud-international in het Friese doel.

Niet dat hij waarschijnlijk er veel weet van had – de inzet van Toornstra ging via zijn bovenlichaam in het doel – maar hij kreeg wel zijn negende Eredivisie-treffer op zijn naam (zijn record stond voor dit seizoen op zes goals).

Met zijn bijdrage zorgde hij er ook voor dat Feyenoord ondanks een stroef optreden drie punten kon bijschrijven. SC Cambuur kwam in de 62ste minuut nog wel terug via Martijn Barto. Maar door het verlies van Bartolomew Ogbeche kort voor de Friese treffer – de rode kaart voor de overtreding op Anass Achahbar was zwaar bestraft – hadden de bezoekers te veel ingeleverd.

Feyenoord liet na de genadeklap uit te delen, zodat er een nipte 2-1 zege overbleef die vraagtekens zette over de vorm van de Rotterdammers. Net zoals de positie van Kazim-Richards nog steeds voer voor discussie blijft. Feyenoord is wel weer derde, want met de zege werd PEC Zwolle gepasseerd.