Tien landen inmiddels zeker van deelname aan WK 2014

Van de 32 WK-startbewijzen zijn er inmiddels tien vergeven. Nederland en Italië schaarden zich dinsdagavond namens Europa al bij het selecte gezelschap dat al zeker is van een optreden op het mondiale podium. Vannacht kwamen daar Argentinië (Zuid-Amerika) en Costa Rica en de Verenigde Staten (Noord- en Midden-Amerika) bij.

Tien landen inmiddels zeker van deelname aan WK 2014

Naast het organiserende Brazilië hadden zich voor dinsdag uit Azië al vier landen verzekerd van een plaats op het WK in 2014. Australië, Iran, Japan en Zuid-Korea rondden de kwalificatie in hun continent positief af.

Dat geldt inmiddels ook voor Nederland en Italië, die zich als de eerste twee landen uit Europa zekerheid verschaften over een rol tijdens het WK in Brazilië. Voor Oranje was de 2-0 zege op Andorra voldoende, waar de Squadra Azzurra met de 2-1 overwinning op Tsjechië de benodigde punten pakte.

Argentinië had vannacht aan een ruime winst (2-5) bij Paraguay voldoende voor bevestiging, terwijl Amerika met 2-0 van Mexico won en Costa Rica met 1-1 gelijkspeelde tegen Jamaica.

Procedure
Voor de geplaatste landen rest nu de prestigestrijd richting de WK-loting van 6 december in Salvador de Bahia. Hoewel het organisatiecomité pas op 3 december een besluit neemt over de exacte procedure staat nu al vast dat de FIFA-ranglijst een belangrijke rol gaat spelen in de laatste maanden van 2013.

Tijdens de loting van het vorige WK in Zuid-Afrika gold de wereldranglijst als enige graadmeter voor welke zeven landen naast gastland Zuid-Afrika geplaatst zouden zijn bij de loting. De verwachting is dat dit ook het geval is voor de mondiale eindronde van volgend jaar in Brazilië. Goed presteren in de laatste kwalificatiewedstrijden en oefeninterlands is dus het devies.

Voor het Nederlands elftal is het zaak om in ieder geval bij de bovenste zeven landen op de FIFA-ranglijst te eindigen. Momenteel staat Oranje vijfde, maar de verwachting is dat Nederland donderdag bij het uitbrengen van de nieuwe lijst één of twee plaatsen is gezakt door de remises tegen Portugal (1-1) en Estland (2-2).

In het specifieke geval van Oranje zou het daarom niet slecht uitkomen als het FIFA-comité op 3 december besluit om terug te vallen op de oude procedures bij de loting. Zo werden voor het WK 2006 de prestaties tijdens de twee voorgaande WK-toernooien meegenomen. Dat was destijds nog in het nadeel van Nederland, gezien het mislopen van het WK 2002, maar zal nu hoogstwaarschijnlijk voordelig uitpakken gezien de finaleplaats van drie jaar terug in Zuid-Afrika.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen