Tien jaar Rooney bij Man Utd: Charlton in het vizier

Reacties

Het is zondag exact tien jaar geleden dat Wayne Rooney zijn debuut maakte voor Manchester United. De nu 28-jarige aanvaller ligt op koers om de komende seizoenen record na record te breken.

Tien jaar Rooney bij Man Utd: Charlton in het vizier

Rooney maakte eind augustus 2004 de overstap van Everton, waar hij op zestienjarige leeftijd in de hoofdmacht debuteerde en zijn eerste doelpunten in de Premier League maakte, naar Manchester United. Zijn debuut volgde op 28 september tijdens het thuisduel met Fenerbahçe in de Champions League en de destijds achtienjarige aanvaller deed meteen van zich spreken: met drie doelpunten en een assist bezorgde hij zijn nieuwe club een 6-2 overwinning.

Het eerste doelpunt van Rooney in de maak tijdens zijn debuut voor Manchester United.
Het eerste doelpunt van Rooney in de maak tijdens zijn debuut voor Manchester United.

In zijn eerste seizoen kwam Rooney tot zeventien doelpunten in 43 officiële duels, maar een hoofdprijs leverde dat niet op voor Manchester United. Maar die kwamen er nog genoeg in de jaren daarna. Zo werd Rooney vijf keer kampioen met The Red Devils, terwijl hij ook nog één keer de Champions League en de wereldbeker voor clubs won. Bij al die successen was Sir Alex Ferguson de manager en Rooney blikt tevreden terug op de samenwerking met de schot, die na het seizoen 2012/13 afscheid nam.

'Hij was van onschatbare waarde voor de club', aldus Rooney, die in het seizoen 2011/12 met 34 doelpunten in 43 duels zijn meest succesvolle jaargang kende in clubverband. 'Ik ben hem nog altijd dankbaar dat hij mij ooit naar de club heeft gehaald. Als manager en als persoon is hij fantastisch. Toen ik naar de club kwam was ik nog erg jong, maar Sir Alex heeft er alles aan gedaan om mij zo snel mogelijk thuis te laten voelen.'

In februari verlengde Rooney zijn contract nog tot medio 2019, waardoor er voorlopig nog geen einde komt aan zijn loopbaan bij Manchester United. 'Dat hoop ik ook niet. Mijn plan is dat ik hier nog lang zal spelen. Over vijf jaar kijk ik dan terug op mijn eerste vijftien seizoenen bij Manchester United. Ik zie eigenlijk geen reden waarom ook niet.'

Thuis tegen West Ham United op 27 september maakte Rooney tot dusver zijn laatste doelpunt. Tijdens die wedstrijd kreeg de aanvaller ook een rode kaart.
Thuis tegen West Ham United op 27 september maakte Rooney tot dusver zijn laatste doelpunt. Tijdens die wedstrijd kreeg de aanvaller ook een rode kaart.

Rooney kan de komende jaren nog veel (club)records verbreken. Zo scoorde hij in totaal 219 keer voor Manchester United in officiële wedstrijden, terwijl Sir Bobby Charlton op dit moment met 249 goals recordhouder is. In competitieverband staat Rooney op 161 treffers tegen 199 doelpunten van Charlton. Inclusief zijn veertien goals voor Everton was Rooney 175 keer trefzeker in de Premier League, terwijl Alan Shearer met 260 doelpunten de meest productieve speler is sinds de oprichting van de competitie halverwege 1992. Verder scoorde alleen Andy Cole (189) meer dan Rooney.

Ook in het nationale team, waarmee de aanvaller nooit voor de prijzen meespeelde, lonken meerdere records. Zo heeft Rooney, die 41 keer scoorde in 97 interlands, acht doelpunten nodig om Charlton te evenaren als meest scorende international van Engeland. Peter Shilton is met 125 caps de meest ervaren speler in de historie van The Three Lions, waardoor Rooney ook dat record voor zich op kan eisen in de komende jaren.

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.