'Tien jaar geleden speelden we hoofdzakelijk op zand'

Kolbeinn Sigthórsson was zaterdagavond dé uitblinker bij AZ. De IJslandse spits scoorde vijf keer in het gewonnen duel met VVV-Venlo (6-1), waaronder een glaszuivere hattrick tussen de vijfde en 26ste minuut. Zijn goede vriend Johann Berg Gudmundsson, met wie hij opgroeide in Reykjavik, maakte de IJslandse avond compleet met een voortreffelijk doelpunt.

'Tien jaar geleden speelden we hoofdzakelijk op zand'

Tijdens de eerste seizoenshelft kwam Sigthórsson hoofdzakelijk als invaller aan bod, terwijl Gudmundsson geruime tijd een vaste plaats had. 'Voor mij was het een beetje frustrerend om te zien dat Johann mocht spelen en ik niet, omdat ik weet dat wij een goed koppel zouden kunnen vormen', zegt Sigthórsson tegen Voetbal International.

'Johann kent mijn loopjes en weet precies waar ik de bal het liefst wil hebben', vervolgt Sigthórsson. Maar ik was blij voor hem, zoals hij andersom een steun was voor mij toen ik niet bij de eerste elf stond. We lachen samen, houden onze kop omhoog en beseffen dat dit voor ons nog een leerjaar is. Volgend seizoen moeten we belangrijke spelers zijn.'

Ze zijn inmiddels exponenten van de beste generatie voetballers die IJsland voortbracht. De jeugdploeg drong voor het eerst in de historie door tot de eindronde van het EK-Onder 21. 'Dat is een unieke prestatie voor een land met slechts 300.000 inwoners', weet Sigthórsson, zoals hij ook de redenen kan duiden voor de opleving.

'Voordat de economische crisis in IJsland losbarstte, zijn er voor de jeugd op straat betere veldjes aangelegd en talloze grote sporthallen gebouwd met kunstgrasvelden van de beste kwaliteit. Tien jaar geleden speelden we nog hoofdzakelijk op zand. De competitie duurde drie, vier maanden. Daarna brak de winter aan en was er geen goed alternatief. Nu zijn de faciliteiten geweldig en dat komt de ontwikkeling van voetbaltalent duidelijk ten goede.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's