Tien Feyenoorders in slotfase naast slordig Groningen

FC Groningen heeft tegen Feyenoord verzuimd de tweede thuiszege van het seizoen te boeken. De Rotterdammers pakten al snel de leiding, maar konden die mede door een rode kaart van Terence Kongolo niet vasthouden. Groningen slaagde er vervolgens niet in de voorsprong te vergroten en zag de uitploeg dankzij Bruno Martins Indi (foto) in de laatste minuut toch nog langszij komen.

Tien Feyenoorders in slotfase naast slordig Groningen

Feyenoord kwam al vroeg op voorsprong toen Sekou Cissé alert reageerde op een door Graziano Pellè doorgekopte bal. De Ivoriaan was sneller bij de bal dan Leandro Bacuna en zag zijn poging via de voet van zijn directe tegenstander in de verre hoek verdwijnen. Cissé blesseerde zich bij die actie wel aan zijn hamstring, waardoor hij zich moest laten vervangen door Wesley Verhoek.

Verhoek was nog maar nauwelijks in het veld gekomen toen Groningen de stand gelijk trok. De tegengoal was de Feyenoord-defensie aan te rekenen, want Kostas Lamprou was door het opspringen van zijn eigen muur kansloos op de laag ingeschoten vrije trap van Bacuna (op de foto in duel met Feyenoord-aanvoerder Jordy Clasie).

Kongolo stond met het vasthouden van aanvaller Género Zeefuik aan de basis van de eerste tegengoal en moest twaalf minuten later inrukken, omdat hij voor de tweede keer geel kreeg voor het vasthouden van Zeefuik. Het was het sein voor Feyenoord om zich op eigen helft terug te trekken. Groningen was aanvankelijk niet bij machte om de Rotterdamse verdediging te ontwrichten, hoewel het met vlot combinatiespel wel domineerde. De enige mogelijkheid die daaruit voortvloeide was een kopbal van Michael de Leeuw. Zijn poging was echter een makkelijke prooi voor Lamprou.

Feyenoord leek daarom te gaan rusten met een gelijkspel, maar door een gelukkig doelpunt kwam de thuisploeg in de blessuretijd van de eerste helft alsnog op voorsprong. Virgil van Dijk veranderde een afstandsschot van Maikel Kieftenbeld al dan niet bedoeld van richting, waardoor Lamprou een tegentreffer niet kon voorkomen.

Groningen was in de tweede helft de bovenliggende partij, maar ondanks enkele prima mogelijkheden voor onder meer De Leeuw en Kieftenbeld leidde dat niet tot een doelpunt. Feyenoord kwam aanvankelijk nauwelijks in de buurt van de gelijkmaker. Toen een derde goal uitbleef persten de Rotterdammers er toch nog een slotoffensief uit. Dat leverde zowaar nog een punt op, omdat Bruno Martins Indi bij een afgeslagen vrije trap koel raak volleerde.

Door het gelijkspel blijft de ploeg van trainer Ronald Koeman vijfde met veertien punten uit acht duels. Het team van Robert Maaskant schiet eveneens weinig op met het punt en moet genoegen nemen met de achtste positie. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's