Tien Ajacieden lopen in Alkmaar tegen verliespartij aan

Ajax heeft in de tweede competitiewedstrijd al averij opgelopen. De landskampioen gaf op bezoek bij AZ een voorsprong uit handen na een rode kaart voor Ricardo van Rhijn: 2-3. Twee weken terug dolven de Alkmaarders in de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam Arena met 3-2 nog het onderspit.

Tien Ajacieden lopen in Alkmaar tegen verliespartij aan

AZ kwam op eigen terrein gretig uit de startblokken en leek vastberaden revanche te gaan nemen voor de verloren confrontatie van twee weken terug. Na schermutselingen voor beide doelen – Kolbeinn Sigthórsson kreeg een grote kopkans en Nemanja Gudelj was dicht bij een treffer met een omhaal – was het Christian Eriksen (foto onder) die voor de 0-1 tekende. Van grote afstand schoot hij een vrije trap raak. Doelman Esteban ging niet helemaal vrijuit bij het openingsdoelpunt.

Op slag van rust kwam AZ langszij. Dat de gelijkmaker uit een corner viel, was geen toeval. Een eerdere hoekschop van Johann Berg Gudmundsson belandde nog boven op de lat, maar doelman Kenneth Vermeer verwerkte de trap van de IJslander bij de volgende poging slecht. Hij stompte de bal precies voor de voeten van Roy Beerens, die binnen schoot.

Na de onderbreking bleef de zieke Vermeer achter in de kleedkamer. Het is nog onduidelijk of hij woensdag van de partij kan zijn bij Oranje, dat op bezoek gaat in Portugal voor een oefenduel. Vermeer werd vervangen door Jasper Cillessen, die zag hoe Viktor Fischer binnen een halve minuut Ajax weer op voorsprong had kunnen zetten. Dat lukte niet.

Na een klein uur spelen volgde wel weer een Amsterdamse voorsprong. Bojan Krkic vond met een afgemeten voorzet de volledig vrijstaande Siem de Jong. De aanvoerder van Ajax kopte eenvoudig raak.

Ajax leek op de 1-3 af te stevenen, maar het duel kantelde volledig. Na heel licht contact met Nick Viergever in het zestienmetergebied moest Van Rhijn inrukken en schoot Aron Jóhannsson raak. Invaller Maarten Martens was kort na zijn entree goud waard voor AZ. Zijn fraaie assist werd verzilverd door Viktor Elm, die de 3-2 met een geplaatste volley op het scorebord kon zetten.

Met tien man kon Ajax geen vuist meer maken, waardoor beide ploegen na zondag drie punten hebben. Ajax kende bovendien een slechte generale voor de kraker van komende zondag tegen Feyenoord (dat zelf met 4-1 van FC Twente verloor). Daarin moet het dus in ieder geval Van Rhijn missen.

Voor Ajax kwam ook een einde aan een serie van vijftien opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag (W12, G3), de langste reeks van alle clubs in de Eredivisie. De laatste nederlaag dateerde van januari dit jaar. Destijd won Vitesse in Arnhem met 3-2 van de Amsterdammers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen