Tibbling schiet Zweden ronde verder, ook Portugal door

Portugal en Zweden hebben zich geplaatst voor de halve finales op het EK Onder-21 in Tsjechië. Een gelijkspel (1-1) volstond na een ruime zege van Italië op Engeland (1-3).

Engeland – Italië 1-3
Ondanks het spitsenkoppel met Danny Ings en Harry Kane druipt de Engelse ploeg van bondscoach Gareth Southgate af als nummer laatst in Groep B. Beide aanvallers misten een mooie kans, voordat Italië genadeloos toesloeg.

Het gebeurde binnen twee minuten, dat de Italianen de wedstrijd met twee goals naar hun hand zetten. Andrea Belotti tikte knap binnen na voorbereidend werk van Domenico Berardi, waarna Marco Benassi de 0-2 binnen schoof.

Voor zover de Engelsen daarna nog hoop hadden op een goed resultaat, drukte Benassi die een kwartier voor tijd de kop in. De spits van Torino kopte zijn tweede van de avond langs Jack Butland, die daarbij zeker niet vrijuit ging. Nathan Redmond deed in de laatste minuut nog wat terug.

Portugal – Zweden 1-1
Simon Tibbling zorgde er met zijn late gelijkmaker voor dat Zweden zich ten koste van Italië plaatste voor de laatste vier. Portugal is door het gelijkspel poulewinnaar.

Het 'Nederlands' getinte Zweden, met PSV'er Oscar Hiljemark en ex-Feyenoorder John Guidetti (foto) negentig minuten op het veld, leek vlak voor tijd de boot in te gaan tegen de Portugezen. Negen minuten voor het einde maakte Goncalo Paciencia namelijk de openingstreffer.

Invaller Tibbling werd uiteindelijk de held bij de Scandinaviërs, door een minuut voor tijd de 1-1 binnen te trappen. Vlak daarvoor had Guidetti al een grote kans op de gelijkmaker gemist. De Zweden gaan nu op onderling resultaat door naar de volgende ronde.

Woede
Overigens zorgde de slotfase van het duel tussen Portugal en Zweden voor Italiaanse woede. De Portugezen trapten af na de 1-1 en tikten de bal tot het laatste fluitsignaal verveeld heen en weer. De Zweden bleven op eigen helft en keken toe, aangezien een gelijkspel voor beide ploegen volstond. In de Italiaanse pers ontstond direct ophef en werd gesproken van een salonremise.

Portugal treft nu in de halve finale Duitsland, de nummer twee uit Groep A. De Zweden nemen het voor een plek in de eindstrijd op tegen de Denen. Deze vier landen zijn tevens verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen in Rio volgend jaar.