Thomas Verhaar: laatbloeier, topscorer, knuffelbeer

In Engeland hebben ze er een geweldige kreet voor: Guess who’s back? Sparta is terug. Mede dankzij Thomas Verhaar, die in augustus 2016 op 28-jarige leeftijd zal debuteren in de Eredivisie.

Thomas Verhaar: laatbloeier, topscorer, knuffelbeer

Halverwege de tweede helft tijdens de topper tegen NAC probeert Thomas Verhaar een medespeler met een ingenieus passje vrij te zetten voor doelman Jelle ten Rouwelaar. Het slimmigheidje mislukt en een fanatieke Sparta-supporter scheldt Verhaar de huid vol. Met onvervalste Rotterdamse vloeken en grootse wegwerpgebaren laat de fan zijn onvrede blijken. Omstanders kijken hem vragend aan. De actie van Verhaar mislukte weliswaar en de laatste weken van het seizoen zijn zeker niet de beste van de Sparta-speler, maar de scheldkanonnade aan het adres van Verhaar is op zijn zachtst gezegd misplaatst te noemen als je de invloed van de aanvaller – die twee seizoenen geleden nog op de Rotterdamse amateurvelden rondliep – op het opgeleefde Sparta belicht. 

Hij maakte 22 goals, leverde dertien assists, zorgde voor wonderschone treffers en is zo langzamerhand de belichaming van het nieuwe Sparta. Thomas is een Spangenaar zingen de fans en er zijn sjaals en T-shirts in omloop met zijn beeltenis. Het is een vertederend soort heldenverering. De fans omarmen een nieuwe held die ze jaren gemist hebben en de held in kwestie voelt zich eerder ongemakkelijk dan vereerd. Hij is terechtgekomen in een wereld die jarenlang de zijne niet was. Profvoetbal leek niet voor hem weggelegd. Nu is hij bij de kampioen van de Jupiler League smaakmaker, vedette, topscorer en knuffelbeer tegelijk. Verhaar blijft er nuchter onder, ook nu hij als 28-jarige de Eredivisie in gaat. ‘Er zijn toch wel Nederlandse spelers die bij hun debuut ouder waren dan ik?’, vraagt hij zich hardop af. Dat is een mooi onderzoek waard tegen de tijd dat Verhaar, waarschijnlijk ergens in augustus, zijn Eredivisie-debuut zal maken.

Bekijk hier al onze video's