Theo Janssen terug in Jong Oranje

ANP - Bondscoach Mark Wotte heeft voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Ierland 'enfant terrible' Theo Janssen van Vitesse teruggehaald in de selectie. De talentvolle middenvelder was een jaar geleden door de vorige coach Han Berger in de ban gedaan, nadat hij zich tijdens een toernooi in Toulon had misdragen.

'Zijn kwaliteiten staan absoluut buiten kijf', zei Wotte woensdag in Zeist. 'Theo moet nu laten zien dat hij een volwaardige prof is. Ik heb gesprekken gehad met Theo en ook met Berger. Theo moet nu laten zien dat hij geleerd heeft van zijn fouten. Hij moet zich gedragen zoals alle anderen. Ik heb er vertrouwen in.'

Jong Oranje speelt vrijdag 1 september in Nijmegen tegen Ierland. De scheidsrechter is de Wit-Rus Znaydinsky. De Britten zijn misschien wel de sterkste opponenten; twee jaar geleden werd het Ierse team voor spelers onder 18 jaar Europees kampioen. Jong Oranje bereidt zich vanaf dinsdag voor in Epe.

In de poule zitten verder Cyprus, Portugal en Estland. De negen poulewinnaars en de zeven beste nummers twee strijden in een playoff-ronde om acht startbewijzen voor het EK, in mei 2002. Nog onbekend is in welk land het toernooi wordt gespeeld.

Wotte wees voor het duel met Ierland 25 spelers aan, van wie er zondag zeven afvallen. De coach houdt rekening met blessures en wil een aantal spelers tijdens competitiewedstrijden nog beoordelen. Wotte is pas twee weken in dienst van de KNVB en heeft nog niet alle spelers kunnen bekijken.

De selectie, doel: Van de Ban (Ajax), Ten Rouwelaar (Emmen) en Wevers (De Graafschap), verdediging: Van de Ree (FC Utrecht), Schuurman (Go Ahead Eagles), Wolters (AZ), Wisgerhof (NEC), Hofland (PSV), Broerse (FC Groningen), Bosschaart (FC Utrecht) en Mathijssen (Willem II), middenveld: Van der Schaaf (Vitesse), Touzani (FC Utrecht), Janssen (Vitesse), Piqué (FC Twente), Van der Gun (Ajax), Van Beelen (Cambuur) en Zonneveld (NEC), aanval: Van der Meyde (Ajax), Van der Woude (Dordrecht'90), Demirel (Heracles), Hosé (Ajax), Kuijt (FC Utrecht), Ax (NEC) en Bobson (Ajax).

Bekijk hier al onze video's