Terugkeer Standard in De Kuip biedt hoop op nieuw succes

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Donderdag speelt Feyenoord voor de tweede keer in de historie een Europese thuiswedstrijd tegen Standard Luik (19.00 uur). De historie belooft veel goeds voor het Europa League-duel in De Kuip.

Terugkeer Standard in De Kuip biedt hoop op nieuw succes

Als de geschiedenis zich herhaalt gaat het nog een lang Europees seizoen worden voor Feyenoord. De laatste keer dat Standard Luik naar De Kuip kwam voor een Europa Cup-wedstrijd stonden de Rotterdammers later dat seizoen juichend met de UEFA Cup in hun handen. Op 19 december 1973 maakte Feyenoord een 3-1 nederlaag in België goed door thuis met 2-0 te winnen van Standard dankzij treffers van Lex Schoenmaker en Willem van Hanegem.

Het bleek de voorbode voor de tweede Europese prijs in de clubhistorie. Alleen de echte ras-optimist gelooft nu in een zelfde afloop. Feyenoord boekte zaterdag op bezoek bij Go Ahead Eagles voor het eerst sinds 28 augustus weer een overwinning (4-0). Tekenend is dat de ploeg van trainer Fred Rutten tot nu toe meer nederlagen leed (zeven) dan het schamele aantal van drie officiële zeges. Het zijn er maar drie minder dan de tien verliespartijen tijdens het gehele laatste seizoen van Ronald Koeman.

Willem van Hanegem hindert Piotr Czaja, doelman van het Poolse Ruch Chorzow in het seizoen 1973/74. Feyenoord stuitte op de Poolse club na de 2-0 overwinning op Standard Luik.
Willem van Hanegem hindert Piotr Czaja, doelman van het Poolse Ruch Chorzow in het seizoen 1973/74. Feyenoord stuitte op de Poolse club na de 2-0 overwinning op Standard Luik.

Tijdens het weerzien met Standard moet Feyenoord niet alleen aantonen dat het lek eindelijk boven is, maar ook dat de wonderbaarlijke 4-3 overwinning op Zorya Luhansk in de voorronden van de Europa League geen toevalstreffer was. De zege op de Oekraïners kwam pas in de allerlaatste minuut tot stand en betekende een einde aan een hopeloze Europese reeks, waarin Feyenoord al tien duels wachtte op een zege.

Totdat Elvis Manu eind augustus tot held uitgroeide, had Feyenoord voor het laatst gewonnen van AA Gent (1-0, doelpunt Leroy Fer, foto) op 19 augustus 2010. Het betekende de tweede zege in De Kuip op een Belgische club, al bleek Gent over twee ontmoetingen wel te sterk. Hoewel ook RDW Molenbeek in 1977 zonder overwinning huiswaarts keerde (0-0), was ook die club Feyenoord uiteindelijk te slim af over twee duels. Dat neemt niet weg dat Belgische clubs moeilijk winnen op Nederlandse bodem.

Van de voorgaande 25 duels, gingen er slechts vijf verloren. Anderlecht was in 2009 (3-1 tegen Ajax) de laatste Belgische club die Nederland juichend verliet. Negen jaar eerder deden de Brusselaars dat ook al na een Champions League-duel met PSV (3-2), net als in 1978 (1-0 tegen FC Twente) en 1976 (3-2 tegen Roda JC). Verder zegevierde alleen FC Luik op bezoek bij DOS (2-0). Ook boekte stadgenoot Standard in 2009 een zeldzaam gelijkspel tegen AZ (1-1). Het biedt hoop op een nieuw Europees succes in De Kuip.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.