Terughalen 11 miljoen FIFA optie voor HollandBelgium Bid

Reacties

Volgens François Colin hebben Nederland en België recht op het campagnegeld dat is gebruikt voor het HollandBelgium Bid wanneer bewezen wordt dat de FIFA steekpenningen en smeergeld heeft aangenomen bij de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland.

Terughalen 11 miljoen FIFA optie voor HollandBelgium Bid

Als het kan worden bewezen dat omkoping in het spel is geweest rond de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland, dan zou de FIFA volgens de toenmalige woordvoerder 'op zijn minst' alle landen het geld dat ze hebben geïnvesteerd in hun vergeefse poging het kampioenschap binnen te halen moeten teruggeven.

Qatar
Datzelfde geldt voor de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Australië, destijds een van de uitdagers van het Arabische land, heeft al laten weten een dergelijke schadeclaim te willen neerleggen bij de FIFA wanneer bekend is dat mogelijk ook Qatar zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

Zowel de FBI als Zwitserse autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de toewijzing van het WK in 2018 aan Rusland en het WK in 2022 aan Qatar. Verschillende leden die destijds deel uitmaakten van het uitvoerend comité van de FIFA dat eind 2010 besliste over deze eindtoernooien zijn in verband gebracht met corruptie.

Geruchten
Verbaasd over de hele gang van zaken is Colin allerminst. 'Niet echt, omdat er in 2010 al allerlei geruchten waren. Toen al zagen we dat Rusland en Qatar over enorme geldmiddelen beschikten om een WK te promoten', aldus Colin in Nieuwsuur. Jurist Marjan Olfers ziet ook nadelen aan het plan. 'Op lange termijn is het niet zo handig de FIFA aansprakelijk te stellen. Dan weet je een ding zeker: je krijgt geen belangrijke functie meer binnen FIFA. Het gaat hier ook om het politieke spel.'

Colin laat weten dat de campagne van Nederland en België zo’n 11 miljoen euro kostte. Hij vindt dus dat de FIFA dat geld terug moet betalen als blijkt dat er gesjoemeld is bij de keuze voor Rusland. Iedereen was vol lof over het project dat België en Nederland voorstelden voor het WK 2018, maar de wereldvoetbalbond stemde uiteindelijk voor Rusland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.