Ter Stegen redt Barça: Clásico om de Supercopa aanstaande

Barcelona heeft zich gekwalificeerd voor de finale van het toernooi om de Spaanse Supercopa. De ploeg van Xavi won via een strafschoppenserie van Real Betis, nadat na 120 minuten een 2-2 stand was bereikt. In de finale wacht zondag een Clásico tegen Real Madrid, dat woensdag tegen Valencia ook strafschoppen nodig had.

© Ziggo Sport

Barcelona kon weer beschikken over Robert Lewandowski, wiens schorsing niet geldt in het toernooi om de Supercopa, en de spits bewees zijn waarde vijf minuten voor de rust. Lewandowski ontving de bal in het strafschopgebied van Ousmane Dembélé, kwam met het nodige geluk langs verdediger Luiz Felipe en schoot van dichtbij raak in de korte hoek.

Lewandowski beëindigde een reeks van drie wedstrijden voor Barcelona zonder doelpunt; sinds september 2020 stond hij niet meer zo lang droog in clubverband. Eerder in de eerste helft had Pedri al gescoord, maar hij stond een teenlengte buitenspel. Aan de overzijde was Marc-André ter Stegen op tijd bij de grond na een kopbal van German Pezzella.

Pas in de laatste minuut van de eerste helft, kort nadat Lewandowski had gescoord, werd Betis weer gevaarlijk: Ter Stegen stopte een geplaatste inzet van Luiz Henrique. In de tweede helft waren er nauwelijks scoringskansen, maar kwam Betis toch op gelijke hoogte. Nabil Fekir werd in het strafschopgebied bediend door Luiz Henrique, was eerder bij de bal dan Ronald Araújo en schoot raak in de rechterhoek.

Lewandowski dacht de 1-2 te maken voor Barcelona, maar vanwege buitenspel van Ferran Torres in de aanloop naar het doelpunt was de treffer niet geldig. Aan de andere kant voorkwam Ter Stegen met zijn rechterbeen het winnende doelpunt van Miranda. In de tweede minuut van de blessuretijd stuitte Ansu Fati op doelman Claudio Bravo en dus moest er, net als bij het duel tussen Real Madrid en Valencia, een verlenging aan te pas komen.

In de eerste helft van die verlenging kwamen beide ploegen op prachtige wijze tot scoren. Fati zorgde voor de 1-2 met een diagonale volley; een artistieke hakbal van Loren Morón, onder druk van Araújo, betekende de 2-2. Enkele minuten voor tijd moest Betis verder met tien man: ex-PSV'er Andrés Guardado werd weggestuurd nadat hij in een tijdsbestek van zes minuten twee gele kaarten ontving.

In de strafschoppenserie hield Ter Stegen de pogingen van Juanmi en William Carvalho tegen, terwijl de spelers van Barcelona geen fouten maakten. Bij de bezoekers viel Sergio Busquets na 62 minuten in voor Frenkie de Jong en daarmee kon de routinier zijn 700ste officiële wedstrijd noteren voor Barcelona. Alleen Xavi (767) en Lionel Messi (778) haalden dat aantal ook. De Jong was de enige Nederlander op het veld, want Memphis Depay zat negentig minuten op de bank.