Ten Rouwelaar helpt Heracles met misser in veilige haven

Heracles Almelo heeft zich na de zege in de degradatiekraker tegen NAC Breda (1-3) officieus gehandhaafd in de Eredivisie. In Breda werden de bezoekers in het zadel geholpen door een enorme fout van de Bredase doelman Jelle ten Rouwelaar.

De beste kansen waren voor de rust voor de thuisploeg, maar een misser van Ten Rouwelaar (niet de eerste van dit seizoen) zorgde al snel voor een bedrukte stemming in het Rat Verlegh Stadion, dat vrijdag pas door de gemeente Breda veilig werd verklaard.

Bryan Linssen kwam door over de rechterkant en haalde verwoestend uit. Op het oog een eenvoudige prooi, maar Ten Rouwelaar tastte volledig mis. De vroege goal na een kwartier was een behoorlijke tik voor NAC. En daar bleef het niet bij. Want amper tien minuten later was het opnieuw raak, dit keer met Linssen als aangever. De rappe aanvaller legde uit een vrije trap de bal panklaar op het hoofd van verdediger Ramon Zomer: 0-2.

Bryan Linssen is de meest trefzekere aanvaller van Heracles Almelo. Na de kraker in Breda staat hij op negen competitietreffers en was hij voor de achtste keer aangever bij een doelpunt van de Tukkers.

Bij de treffer van Zomer was vooral de rol van Joeri de Kamps opvallend. De middenvelder beging een onnodige overtreding, waardoor Heracles mocht aanleggen voor een vrije trap en kon scoren. De Kamps werd voor de overtreding bestraft met geel en evenaarde daarmee het kaartenrecord van Guy Ramos. Daar bleef het niet bij, want kort erna greep trainer Robert Maaskant in en haalde De Kamps naar de kant voor aanvaller Guyon Fernandez. Een offensieve wissel die goed uitpakte.

Spanning
Even leek Heracles op weg naar een relatief eenvoudige zege, maar na de entree van Fernandez voerde NAC de druk op en volgden er goede kansen voor de dreigende Adnane Tighadouini en Divine Naah, maar was het doelman Bram Castro die Heracles op de been hield. Even later was het wel raak. Uit een voorzet van Demy de Zeeuw knikte Mats Seuntjens, vorige week nog de schlemiel vanwege een misser tegen Ajax (0-0), raak: 1-2. Daardoor was de spanning terug bij de ploegen die strijden tegen degradatie.

Dat was in de tweede helft ook goed te merken. De spanning en de emoties liepen geregeld hoog op, al wist scheidsrechter Danny Makkelie het aantal gele kaarten te beperken tot vijf. De Brabanders gooiden na de rust alles op de aanval en werden al snel weer gevaarlijk via Seuntjens. Maar waar NAC naliet om de trekker over te halen, gooide invaller Jaroslav Navratil in de 71ste minuut de wedstrijd in het slot na een knappe actie van Linssen. De voormalige aanvaller van VVV-Venlo was bij de laatste zeven doelpunten van Heracles (vier goals, drie assists) betrokken.

Dat nummer veertien Heracles zich na de zege op NAC zo goed als veilig speelt - Heracles heeft in de voorlaatste speelronde zes punten meer met een veel beter doelsaldo dan NAC - is opvallend. Heracles begon slecht aan dit seizoen en verloor de eerste zeven duels. Pas in speelronde acht wisten de Tukkers het tij te keren dankzij een 6-1 overwinning op NAC, dat na 32 speelronden is terug te vinden op plek zestien. Daarmee staat NAC voor de zware klus om de nacompetitie tegen degradatie alsnog te ontlopen. In dat kader zou een goed resultaat van nummer vijftien Excelsior later op de avond tegen PSV funest zijn. Op dit moment is het verschil met de Rotterdammers drie punten.