Ten Hag: 'Ajax speelde vandaag tegen meer dan elf spelers'

Erik ten Hag had het gevoel dat Ajax in de bekerfinale tegen PSV 'tegen meer dan elf spelers speelde'. Het was geen verwijt richting de arbitrage, al vond de trainer van de Amsterdammers wel dat zijn ploeg in de eerste helft een penalty had moeten krijgen en plaatste hij zijn vraagtekens bij het afkeuren van de 0-2 van Noussair Mazraoui.

PSV
PSV
2 - 1
Ajax
Ajax

Ten Hag schoof zondagavond na de 2-1 nederlaag tegen PSV aan voor de persconferentie en stelde in zijn analyse van de wedstrijd dat Dusan Tadic in de eerste helft in zijn ogen een penalty had moeten krijgen van scheidsrechter Danny Makkelie toen hij over het been ging bij Joey Veerman. 'Het was geen breekpunt in de wedstrijd, maar het is wel een fout', stelde de trainer van Ajax. Ook vroeg hij zich af waarom de goal van Mazraoui werd afgekeurd omdat het nét buitenspel was van Tadic 'ver voor de aanval zich ontwikkelde'. 'Ik vraag me af of die regel daarvoor is bedoeld.'

Vervolgens gaf Ajax de 0-1 voorsprong na rust uit handen en moest het in de achtervolging, zonder succes. 'Als je zoveel dompers achter elkaar krijgt – geen penalty, je maakt 2-0: afgekeurd, je maakt 2-2: afgekeurd, bal op de paal – dan is het op een gegeven moment te veel', was de verklaring van de trainer. 'De machten en krachten in het topvoetbal kan je niet beschrijven. Vandaag zat alles, maar dan ook alles tegen. We speelden tegen meer dan elf spelers. Desalniettemin hebben wij karakter getoond en hadden we deze wedstrijd niet mogen verliezen. Maar dat is wel gebeurd.'

Een verklaring voor de slechte start na rust had Ten Hag niet direct. 'Dat is altijd moeilijk. Er was natuurlijk iets met Nous (Mazraoui, red.), die had last van zijn enkel. Martínez had ook wat problemen, maar we hadden niet zo heel veel wisselmogelijkheden. Daar begint het, maar dan hoeft het nog lang geen goal te zijn', doelde hij op de 2-1 van Cody Gakpo. 'En bij zo'n spelhervatting, daar leven ze van, dat mag je niet laten gebeuren', zei hij over de 1-1. 'Bij de tweede goal lever je zo een bal in. Onze ploeg moet zo rijp zijn dat je de controle houdt. Zo geef je de controle weg.'

Vijf finales
Ten Hag twijfelt niet over de titelkansen van Ajax. 'Nee, want zoals ik zei ik al: mijn ploeg heeft karakter. Dat hebben we ook vandaag getoond. Ondanks alle tegenslagen die we hebben gehad, zijn we daar goed mee omgegaan. Vandaag hebben we het niet kunnen afdwingen, dat zullen we in de volgende wedstrijden wel doen. Als ik mijn ploeg vandaag in de eerste helft zo zie voetballen tegen een heel goede ploeg als PSV, dan hoeven we ons geen zorgen te maken. Maar we moeten wel vijf finales spelen, dat moeten we beseffen. We maken zelf fouten en die worden afgestraft.'