Televisie-inkomsten Premier League blijven maar stijgen

De televisie-inkomsten van de Engelse Premier League zullen voor de komende drie seizoenen oplopen naar zes miljard euro. Met name de inkomsten van de wereldwijde uitzendrechten zullen aanzienlijk omhoog gaan.

Televisie-inkomsten Premier League blijven maar stijgen

Eerder dit jaar werd al bekend dat de live-rechten van de Engelse competitie verkocht zijn voor bijna vier miljard euro aan Sky en BT. Daarbovenop komen de rechten van de samenvattingen voor het BBC-programma Match of the Day en de rechten voor de wereldwijde exploitatie van de Premier League.

Het uitzenden van de Premier League-beelden buiten Engeland levert de komende seizoenen 1,8 miljard euro op, terwijl dat de afgelopen drie jaar nog 815 miljoen euro was. Deze overzeese inkomsten worden eerlijk verdeeld over de twintig clubs, in tegenstelling tot de binnenlandse inkomsten.

Bij zowel de live-rechten als de rechten van de samenvattingen wordt gebruik gemaakt van een verdeelsleutel, waarbij gekeken wordt naar de stand op de ranglijst en het aantal optredens op televisie. Voor de samenvattingen bij Match of the Day betaalt de BBC 225 miljoen voor de komende drie jaar.

Opvallend is de premie voor de winnaar van de Premier League, die dit seizoen waarschijnlijk boven de honderd miljoen euro zal uitkomen. Dat alleen is al meer dan de totale tv-inkomsten van de Nederlandse Eredivisie, die op dit moment circa tachtig miljoen euro per seizoen bedragen.

EredivisieIn navolging van Engeland kan ook het Nederlandse voetbal er de komende jaren financieel op vooruit gaan door de komst van de inmiddels 81-jarige mediamagnaat Rupert Murdoch. Het is echter aan het NMA (Nederlandse Mededingings Autoriteit) of de plannen van de grote man achter het Amerikaanse tv-netwerk Fox worden goedgekeurd.

Bij een eventuele goedkeuring koopt het Amerikaanse Fox de rechten van de Eredivisie tot en met 2025 voor een bedrag van circa één miljard euro. Eerder dit jaar kocht de puissant rijke Murdoch al de rechten van de Duitse Bundesliga. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's