Teleurstellende terugkeer Moyes op Goodison Park

Everton heeft de jacht op kwalificatie voor de Champions League kracht bij gezet met een 2-0 overwinning op het Manchester United van oude bekende David Moyes.

Voor Moyes was het een pijnlijke rentree op Goodison park, waar hij tot afgelopen zomer meer dan een decennium als manager had dienst gedaan. Met Manchester United verliet de Schot het voor hem zo bekende terrein met 2-0 nederlaag.

Al in de eerste helft tekende het verlies zich af voor Manchester United. Everton had tevergeefs een strafschop geclaimd na vermeend hands van Jonny Evans, toen het vijf minuten later van scheidsrechter Mark Clattenburg wel een penalty kreeg.

Over deze beslissing was weinig twijfel. United-verdediger Phil Jones had een schot van Romelu Lukaku met de arm tegengehouden. Leighton Baines klaarde de klus van elf meter, al zat Man Utd-doelman David de Gea er met zijn voet nog aan.

Kort voor rust pakten de donkere wolken verder samen boven Manchester United. Kevin Mirallas schoot raak na een sublieme pass van Seamus Coleman. De vlag bleef daarbij omlaag, omdat Alexander Büttner als linksback buitenspel ophief.

Alexander Büttner gaat het kopduel met Romelu Lukaku niet uit de weg.

In de tweede helft bleef meer schade Manchester United bespaard. Maar het was tekenend voor de verhoudingen dat Everton-keeper Tim Howard nauwelijks op de proef werd gesteld. Pas in de slotfase moest de goalie aan de bak. De Amerikaan pareerde een poging van Wayne Rooney, die zijn profloopbaan begon bij de tweede club van Liverpool.

Door het resultaat op Goodison Park blijft Everton in het spoor van Arsenal in de jacht op de vierde plaats, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League. The Toffees staan één punt achter de Londense concurrent. Manchester United moet vrezen dat het volgend seizoen niet in Europa actief is, met een achterstand van twaalf punten op Everton.