Tegenstanders Oranje: Turkije voorkomt blamage

Oranje treft dinsdagavond in De Arena Spanje in een vriendschappelijke wedstrijd, maar ook de EK-kwalificatietegenstanders werkten vanavond oefenwedstrijden af. VI.nl zet de verrichtingen van de groepsgenoten van Oranje op een rijtje. Klik hier voor de stand in Groep A.

Luxemburg-Turkije 1-2
Oranje moest zaterdagavond tot de blessuretijd knokken om een 1-1 gelijkspel af te dwingen tegen Turkije. Drie dagen na het gelijkspel in De Arena leek voetbaldreumes Luxemburg in het oefenduel op hetzelfde resultaat af te stevenen tegen de ploeg van Fatih Terim (foto). Hakan Calhanoglu voorkwam een blamage echter in de slotfase.

Mevlut Erding opende met een fraai schot vanaf achttien meter na vijf minuten de score namens de Turken, maar na een half uur werd het via een knal van Mario Mutsch 1-1. De Turken slaagden er na rust, met Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards als invaller, pas in de slotfase in de Luxemburgers op de knieën te krijgen. Calhanoglu tekende met een ziedende knal, die licht getoucheerd werd, voor de winnende goal.

Turkije vervolgt op 12 juni de jacht op een EK-ticket op bezoek bij Kazachstan. Oranje gaat die dag op bezoek bij Letland. Het verschil tussen Nederland en Turkije is door het 1-1 gelijkspel van zaterdag nog altijd twee punten.

Slowakije-Tsjechië 1-0
Het vanwege de politieke achtergrond beladen oefenduel tussen Slowakije en Tsjechië eindigde in een overwinning voor het thuisland. Zo vervolgden de Tsjechen na het duel met Letland van zaterdag, waarin de koploper van Groep A het eerste puntenverlies leed (1-1), met opnieuw een tegenvaller. Ondrej Duda maakte kort na rust het enige doelpunt.

Mogelijk kan een blik op de stand in poule A de Tsjechen weer vrolijk stemmen. Zij zijn immers nog steeds koploper met een punt voorsprong op IJsland. Oranje volgt met zes punten minder dan Tsjechië. Op 12 juni krijgt IJsland bezoek van de lijstaanvoerder. Dat duel is dus ook van belang voor Oranje.

Oekraïne-Letland 1-1
De nummer voorlaatst van Groep A, Letland, sleepte vanavond op bezoek in Lviv in de 92ste minuut een 1-1 gelijkspel uit het vuur. Andriy Yarmolenko maakte tien minuten voor rust het eerste doelpunt in het oefenduel door vanaf vijf meter raak te schieten. Oekraïne, dat vrijdag nog nipt met 1-0 verloor van Oranje-opponent Spanje, hield die voorsprong in de tweede helft niet vast. Vitalijs Maksimenko bepaalde namens de bezoekers in de ultieme slotfase de eindstand op 1-1.

Letland is in de EK-kwalificatiecyclus de eerstvolgende tegenstander van Oranje. Op 16 november won Oranje nog met 6-0 in het thuisduel, waardoor bondscoach Guus Hiddink aanbleef. De Oranje-keuzeheer had zijn lot immers verbonden aan die thuiswedstrijd.

Rusland-Kazachstan 0-0
Kazachstan, dat op 10 oktober in De Arena met 3-1 van Oranje verloor, mag dan in Groep A geen noemenswaardige rol spelen. De hekkensluiter van de poule (één punt) behaalde in Rusland wel een gelijkspel. Beide ploegen scoorden niet.

Zo kon het thuisland de zure nasmaak van het EK-kwalificatieduel bij Montenegro niet wegspoelen. Vrijdag werd dat treffen in de 66ste minuut bij een 0-0 stand gestaakt. Al binnen een minuut kreeg de Russische doelman Igor Akinfeev toen een vuurpijl in zijn nek. Het duel lag in eerste instantie ruim een half uur stil, maar werd in de tweede helft definitief gestaakt toen een massale vechtpartij uitbrak op het veld en later ook op de tribune. Akinfeev ontbrak vanavond in de oefenwedstrijd, maar lijkt zondag in de Russische competitie alweer te kunnen spelen voor CSKA Moskou.

Estland-IJsland 1-1
IJsland won op 13 oktober met 2-0 van Oranje en de huidige nummer twee van Groep A mocht vanavond in Tallinn aantreden voor een vriendschappelijk duel. Na negen minuten zette Rúrik Gislason IJsland op voorsprong. Die voorsprong hield stand tot de 55ste minuut. Toen tekende Konstantin Vassiljev voor de 1-1, hetgeen later ook de eindstand bleek.

Bij de IJslanders stonden ex-Heerenveen-spits Alfred Finnbogason en Viktor Pálsson (ex-NEC) in de basis. Voormalig AZ-aanvaller Johann Berg Gudmundsson viel halverwege in, terwijl Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson negentig minuten op de bank zat. IJsland won zaterdag nog met 3-0 bij Kazachstan in de EK-kwalificatiecampagne.