'Tegen Bayern moet je negentig minuten op je best zijn'

Bij FC Porto moesten ze na de oorwassing bij Bayern München concluderen dat ze mede door eigen fouten hadden verloren van een ontketende tegenstander. Trainer Julen Lopetegui keek evenwel positief terug op de Europese campagne.

De coach waarschuwde na de heenwedstrijd (3-1 winst) al dat kwalificatie voor de halve finale absoluut geen uitgemaakte zaak was. Daar kreeg hij dinsdagavond tot zijn eigen spijt volledig gelijk in. Halverwege stond het al 5-0 voor de Duitsers, de teller stopte uiteindelijk bij 6-1. 'Ik wil Bayern feliciteren', sprak hij na afloop sportief. Toch bekeek hij de zaken al snel positief.

'Tegen een ploeg als Bayern moet je negentig minuten lang op je allerbest zijn. Daarin zijn we niet geslaagd', treurde de Spanjaard. 'We balen, maar hebben een geweldig Champions League-seizoen gehad. In elf wedstrijden was dit onze enige nederlaag', wist Lopetegui. In de play-offs won zijn ploeg inderdaad twee keer van Lille, in de groepsfase boekten de Portugezen vier overwinningen en twee gelijke spelen, in de achtste finale behaalde Porto een gelijkspel en een overwinning tegen FC Basel, terwijl het heenduel tegen Bayern dus werd gewonnen.

Genoeg voor een halve finaleplaats bleek dat uiteindelijk allemaal niet. Lopetegui: 'We begonnen erg slecht tegen een tegenstander die aanvallend gezien zó ontzettend sterk is, zowel individueel als collectief.' Zijn spits Jackson Martínez, goed voor de ene Porto-goal, was het daarmee eens. 'We wisten vooraf al dat dit een zware partij ging worden. Daar kwamen in de eerste helft nog heel veel fouten van onze kant bij. Na rust hebben we laten zien dat we zonder die fouten mee hadden kunnen strijden om kwalificatie voor de halve finale.' Maar dat was veel te laat.