Tannane benadert Machlas en Suarez met vierklapper

Vier doelpunten maken in één Eredivisie-wedstrijd is al opvallend, maar het tempo waarin Oussama Tannane zijn kwartet treffers zaterdagavond op bezoek bij SC Cambuur binnenschoot was helemaal bijzonder.

Tussen de eerste (zevende minuut) en vierde goal (41ste minuut) van Tannane zaten slechts 34 minuten. Roy Makaay (Fortuna Sittard-Vitesse 1-5, 1996/97), Niklos Machlas (Vitesse–FC Groningen 6-1, 1996/97) en Luis Suarez (Ajax-Roda JC 4-0, 2009/10) waren ooit nóg sneller vier keer trefzeker in een Eredivisie-duel. Makaay had daarvoor 22 minuten nodig, Machlas 29 minuten en Suarez 32 minuten. En ook zij vervaardigden dat kunststukje in één helft.

Van de zeven spelers die minimaal vijf keer raak schoten in één competitieduel staat vast dat alleen Marco van Basten (vijf goals tijdens Ajax-Sparta 9-0, 1985/86) en Afonso Alves (zeven goals tijdens SC Heerenveen-Heracles Almelo 9-0, 2007/08) ook vier keer scoorden in één helft. De Braziliaan deed dat in een razend tempo: tussen de 68ste en de 77ste minuut. Van Basten was nauwelijks langzamer: tussen de 46ste en de 63ste minuut.

Tannane was de eerste Heracles-speler in de Eredivisie die vier keer doeltrof in één wedstrijd. Vóórdat de 21-jarige aanvaller de Tukkers naar een 6-1 zege op SC Cambuur leidde, was Sébastien Haller de laatste die daar in Eredivisie-verband ook in was geslaagd. De Franse spits deed dat eerder dit jaar op 15 februari, toen hij FC Utrecht langs FC Dordrecht (6-1) schoot. Haller is met vier doelpunten samen met Anwar El Ghazi ook de man die Tannane (vijf) het dichtst op de hielen zit op de topscorerslijst.

*In het verdere verleden van de Eredivisie werd nog niet bijgehouden in welke minuut doelpunten vielen. Van Daan den Bleijker (vier goals tijdens Feyenoord-Ajax 7-3, 1956/57) en Henk Groot (vijf goals tijdens Ajax-FC Volendam 9-0, 1959/60) is daarom bijvoorbeeld niet bekend of zij al dan niet sneller waren dan Tannane.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}