Tandem Veldwijk-Nijland helpt PEC langs De Graafschap

PEC Zwolle heeft met dank aan Lars Veldwijk en Stef Nijland de honderdste thuiszege in de Eredivisie begroet (2-1). De Graafschap kwam na een slechte eerste helft te laat op gang.

De jubileumoverwinning dreigde PEC Zwolle in de tweede helft onverwachts nog door de vingers te glippen. De Graafschap had in de 67ste minuut een teken van leven gegeven. De treffer van invaller Nathan Kabesele – hij schoof de bal via het been van keeper Mickey van der Hart in het Zwolse doel – bleek het startsein voor een offensief.

De Superboeren gaven de aanvallende intenties een extra impuls met het inbrengen van Dean Koolhof en Piotr Parzyszek. Maar het bleef zonder resultaat, zoals ook PEC er niet in slaagde de overwinning in een eerder stadium veilig te stellen. Doelman Hidde Jurjus hield zijn ploeg verschillende keren op de been.

Maar de opleving in het laatste half uur was voor De Graafschap te weinig om de schade uit de eerste helft repareren. De Doetinchemse formatie ontbeerde de passie en speelde in balbezit nauwelijks iets klaar. Dat stond in schril contrast met het soepele spel van PEC Zwolle, dat bovendien ook nog eens in het zadel werd geholpen door de gasten.

Want in de 23ste minuut stond Bryan Smeets met een verkeerde terugspeelbal aan de basis van de verdiende openingstreffer van PEC. Lars Veldwijk profiteerde dankbaar van de fout en legde de bal onbaatzuchtig opzij voor Stef Nijland, die simpel de 1-0 kon maken.

Na ruim een half uur maakte Nijland opnieuw dankbaar gebruik van het voorbereidende werk van Veldwijk. De spits legde de bal met de borst goed neer, waarna Nijland de bal van de rand van het strafschopgebied in de bovenhoek joeg. Het bleek uiteindelijk genoeg voor de drie punten.

Door de overwinning klimt PEC Zwolle naar de zevende plaats in de Eredivisie, waarin De Graafschap hekkensluiter blijft.